Umjetnost i veslanje se povezuju u Baru

kissa

Veslanje je  dio života svakog  pomorca, nužna potreba, zanat.

U prošlosti, onaj ko je bio povezan sa morem, nije mogao ni zamisliti život bez vesala.Zavisio je o njima, ona su mu bila jedni način dolaska do obale, broda ili odlaska na pučinu.

Piše:Anto Baković

Nekada ,ne tako davno organizovane su veoma zapažene i gledane veslačke regate na kuterima u Barskom akvatoriju,a onda je sve zamrlo.Sada je nabavljen klubski polovan kuter koji se sredjuje u barskoj marini volonterskim radom članova ekipe Mediteranskog centra fotografije . Pomažu prijatelji, ali ozbiljnu stavku predstavlja kupovina vesala i prateće opreme.

Prije sedam godina povjerenje i podršku naporima barskih veslača MCP-a Bar,sekciji JK „Mornar“, koji su veslali i koristili kutere ex Poljoprivredne škole dali su likovni umjetnici koji žive, rade i stvaraju u Baru i gde svako na svoj način doprinosi afirmaciji Bara.Poklonili su tada Mediteranskom centru nekoliko slika ,koje su aukcijom prodate i za taj novac kupljena 16 vesala,a zatim kao naknada korišćenja kutera poklonjena poljoprivrednoj školi.

Slikar Goran Četković, saznavši da nema para za nova vesla,ponudio je jednu svoju sliku za akciju koju pripremamo ,a njemu se pridružio i poznati ulcinjski slikar Edin Kapllani,a potom i Dado Četković i Milun Lutovac. Dobijena je i jedna slika od kolekcionara na poklon radi namjenske prodaje.U najavi su donacije još nekih likovnih umjetnika ovih prostora,a onda ide aukcija,i o tome „otom-potom“.

jk ekipa

Kako stvari stoje,uz jednu arhivsku fotografiju kluba  ponovo  uz pomoć umjetnika, ali i podrške AD“Marine“ Bar i privrednika- prijatelja kluba, veslanje se kao sport i rekreativna aktivnost vraća u Bar.

 

Luka Bar unutrašnji baner

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar