trojka

Grčka prestonica Atina bila je poprište spektakla u borilačkim i kata vještinama sve popularnijeg JU-JITSU (Džiu-Džicu) borilačkog sporta, pri čemu je jedan dio tog spektakla bio planetarnog karaktera a dva ostala segmenta regionalnog.

Naime, u Olimpijskom centru u Atini održan je Svjetski kup U15 (do 15 godina), Otvoreno prvenstvo Balkana i Regionalno prvenstvo Južne Evrope.

Na prvenstvima su kao reprezentativci Crne Gore učestvovali i troje Barana, članovi Ju-Jitsu kluba "Mornar" iz Bara: Elena Stojanović, Kristina Radosavović i Andrija Golić.
Na World cupu U15, Elena Stojanović je debitantskim ali izuzetnim nastupom, osvojila bronzanu medalju, nakon što je u polufinalu nesrećno poražena od Ruskinje Sofije Kručkove (10-8), koja je dominantno osvojila zlato u finalu protiv Grkinje. Ostaje utisak da je uz malo više sreće i iskustva mogla do najsjajnijeg odličja za Crnu Goru i svoj Bar.

Na Otvorenom prvenstvu Balkana Kristina Radosavović je u kategoriji do 40kg briljantno osvojila zlatnu medalju. Nakon što je prvo savladala drugaricu iz reprezentacije pa u polufinalu i Grkinju, Kristina se plasirala u finale gdje je podijelila megdan sa Rumunkom i taj meč je završen (7-7) ali su organizatori Rumunku proglasili pobjednicom. Revoltirani odlukom stručni štab crnogorske reprezentacije ulaže žalbu koja se usvaja, medjutim Kristina mora da odradi još jedan meč da bi se ponovo dokopala finala gdje je čeka ista Rumunka. Ovog puta mlada Baranka ništa ne prepušta slučaju već briljantno radi i meč privodi kraju bez dileme oko pobjednika (12-2)!

Mladi Andrija Golić je nastupao u borbama, u kategoriji do 38kg i po riječima stručnog štaba ali i nekih neutralnih eksperata i medjunarodnih sudija, najbrutalnije je pokraden od početka svoje karijere, za šta postoje video snimci borbi koje je naš mladi sugradjanin fantastično radio. Golić je naime u prva dva kola lako "izašao na kraj" sa Belgijancem i Rumunom, da bi se prvo u polufinalu protiv drugog Rumuna a onda i u borbi za bronzanu medalju protiv Grka suočio sa pristrasnim, tzv. "domaćim" sudjenjem. Na kraju je ostao bez medalje ali je pobrao simpatije i aplauze objektivne publike i "pokupio" školu koja će mu sigurno koristiti u nastavku karijere.

Zaključujemo da je prvi veliki nastup barskih džiudžicaša bio uspješan i da se Bar u budućnosti može nadati brojnim medaljama sa najvećih takmičenja jer ova djeca tek stupaju na najveću sportsku scenu a bliži se i Olimpijada 2024. kada će JU-JITSU uveliko biti olimpijski sport.

Nešto više o ovom dogadjaju može pogledati sjutra /interview sa Elenom Stojanović /na RTCG1, u okviru Jutarnjeg programa.

 

Baneb dugi

Posljednje vijesti

Thumbnail U organizaciji Izviđačkog odreda ,,24. novembar” i Saveza izviđača Crne Gore u kasarni ,,Pero...
Više u kategorijama: Obale  Art  Info  More  Info  

ViM BANER

Jedro 320x250

Alter Modus

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

baneb jedro

caffee pizzeria garden

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar