U Baru počelo 70. pojedinačno prvenstvo Crne Gore u šahu

Zarija Franovic i Maksim Lutovac i direktor turnira Boro Miljanic

U taverni hotela „Sidro“ u Baru u petak je počelo 70. pojedinačno prvenstvo Crne Gore u šahu za seniore.

Titulu brani velemajstor Nikola Đukić, a među dvanaest pretežno mladih igrača je i legenda crnogorskog sporta i šaha, velemajstor Božidar Ivanović.


Biće odigrano 11. kola po Bergerovom sistemu, nagradni fond iznosi 3.300 eura. Partije će svakog dana počinjati u 15 sati i 30 minuta.

Organizator je ŠSCG, a pokrovitelji šampionata Ministarstvo sporta Crne Gore, Opština Bar, Luka Bar AD i hotel “Sidro”.

U ime domaćina i barskih šahista prisutne je pozdravio Milan Vujović.

– Bar, Luka Bar i hotel “Sidro” drugi put zaredom domaćini su najvažanijeg takmičenja iz kalendara ŠSCG, pojedinačnog seniorskog državnog prvenstva.
Vjerujem da će ovo prvenstvo biti zanimljivije i borbenije od prošlogodišnjeg zato što igraju najtalentiovani mladi šahisti predvođeni Baranima Lukom Draškovićem i Milošem Pečuricom.

Velika nam je čast što nastupju dvojica najboljih crnogorskih šahista: jedan svih vremena, Božidatr Ivanović, i jedan u ovom času, Nikola Đukić.

Pozdravljam naravno i trojicu reprezentativaca Crne Gore Dragišu Blagojevića, Blaža Kalezića i Predraga Nikača. Dobro došli u Bar - kazao je Vujović.

- Bar je uvijek bio grad šaha. Podsjetiću vas da su u ovom gradu održani veliki velemjstorski turniri ne samo u Crnoj Gori već i u bivšoj Jugoslaviji i to davne 1977. i 1980. godine. Temelje šahovskog Bara postavila je sjajna generacija Ljuba Živkovića, Maksima Lutovca, Moma Vukovića, od nedavno pokojnog Dragoljuba Zečevića, Vladimira Lukšića, Jusufa Kalamprović i drugih. U poslednjih nekoliko godina Bar je bio domaćin Prvog kongresa Evropske šahovske unije, Premijer lige 2015. godine i prošlogodišnjeg šampionata. Iskoristio bih priliku da se zahvalim hotelu “Sidro”, Luci Bar i Opštini Bar koji su nam u jednom kompleksnom trenutku kao i prošle godine pomogli da naš najvažniji turnir organizujemo u prelijepom ambijentu. Nadam se da će turnir biti uspješan - istakao je internacionanii majstor i generalni sekretar ŠSCG Boro Miljanić.

Učesnike i goste pozdravio je i turnir proglasio otvorenim Izvršni direktor kompanije “Luka Bar” AD Zarija Franović.

- Osjećam se privilegovanim što mi je pripala čast da otovorim 70. pojedinačno prvenstvo Crne Gore u šahu, odvajkada plemenite intelektualne vještine.

Pomorci su donijeli šah u Boku još u 16. vijeku i danas se ta lijepa tradicija i kult igranja šaha održava, a naročito mi je drago što danas počinje šahovsko prvenstvo Crne Gore baš u Baru i baš u prostorijama kompanije “Luka Bar” AD i hotela “Sidro”. Uz dužno poštovanje svima, želeći mnogo uspjeha na prvenstvu, posebno sam ponosam što učestvuju i dva mlada Baranina – Luka Drašković i Miloš Pečurica. Sjajno je što naši mladi ljudi igraju šah, i idu stopama prvog šahiste u Crnoj Gori - kako nam istoričari kažu - vladike Petra Petrovića Njegoša.

Citiraću velikog Karpova:

“Šah je prije svega borba. On sadrži u sebi elemente i nauke i umjetnosti, ali ako se treba takmičiti onda na prvo mjesto treba staviti njegove sportske prinicipe!”
U to time – neka igra počne, srećno! - rekao je Franović otvarajući šampionat.

Parovi prvog kola koje je počelo u 15 sati i 30 minuta;

Predrag Nikač – Miloš Pečurica
Aleksandar Tomić – Nenad Karišik
Dragiša Blagojević – Armin Mušović
Božidar Ivanović – Blažo Kalezić
Božidar Kisić – Nikola Đukić
Andrej Šuković – Luka Drašković

Direktor turnira je Boro Miljanić, glavni sudija Mladen Popović, a njegov pomoćnik Davor Drašković.

{galerija}sport/2018/7/sah{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar