FOTO: Dr Todo na tronu tridesetak godina

t4

Tražen i cijenjen u svijetu za koji je jedina ulaznica znanje i rezultati rada, Baranin Željko Todorović nikada nije aplicirao za posao jer mu je profesionalni angažman uvjek nuđen tokom 30-tak godina karijere.

Profesionalac svjetskog renomea, dr Todo, selektor streljačkih reprezentacija evropskih država: Danske, Francuske, Finske, Italije, Turske...Rusije. Preporučuju ga prva mjesta njegovih sportista na najprestižnijim svjetskim takmičenjima već decenijama.

Biljana Dabić

U sadržajnoj biografiji svestranog, a skomnog čovjeka mnogo je kurioziteta - najmlađi selektor jedne reprezentacije u svijetu, prvi koji je diplomirao na Akademiji svjetske streljačke federacije u Švajcarskoj, prvi inostrani trener u Rusiji... Za doprinos razvoju svjetskog streljaštva, Ministarstvo omladine i sporta, Državna Akademija za fizičku kulturu i sport Azerbejdžana uručila je počasni doktorat nauka Željku Todoroviću iz Bara, direktoru Trenerske Akademije Svjetske streljačke organizacije. Biti najbolji u jednoj zemlji veliki je uspjeh, a godinama biti na tronu u svijetu koji broji preko sedam i po milijardi ljudi, jeste fantastično, kao što je fantastičan i broj medalja njegovih sportista - preko 115, samo sa najznačajnijih takmičenja.

Svijet se “otima” za Željka Todorovića, a Crna Gora i dalje “puca u prazno” bez strategije razvoja sporta pa samim tim i streljaštva. Zato zlato osvojeno znanjem našeg čovjeka, sija na spotristima stranih zemalja.

Otišao je, krajem 80-tih u inostranstvo bez namjere da ostane, a postao je vrhunski trenerski autoritet u sportskom streljaštvu. Prvi Todorovićev profesionalni angažman je bila reprezentacija Danske. Tada, sa svojih 29 godina postao je najmlađi selektor jedne reprezentacije u svijetu. Do danas to se nije promjenilo!

-Danska je u to vrijeme kad je pištoljaško streljaštvo u pitanju, bila 30 godina iza svijeta. Već 94.godine imali smo svjetske šampione, oborili svjetske rekorde. Osvojili više medalja. Suštinski uspjesi su počeli nakon dvije godine pošto sam se prihvatio posla. Sa Dancima sam proveo 10 godina. Po završetku ugovora sa Dancima upisao sam Elektro tehnčki fakultet u Danskoj koji sam priveo kraju, vratio se u Crnu Goru sa namjerom da ostanem, ali ipak je usledio profesionalni angažman u Francuskoj. Bila su presudna dva motiva, „upecao“ sam se na jednog jako talentovanog momka koji do tada nikada nije imao neki vrhunski rezultat. Drugi, dao sam bezobraznu ponudu što se tiče sume novca i cifru su prihvatili bez ikakve diskusije. Sa reprezentacijom Francuske definitivo sam napravio bum. Za četri godine postali su jedna od tri najjače reprezentacije u svijetu- Kina, Rusija, Francuska. To je bilo izuzetno uspješno i kvalitetno. Odlučio sam krajem 2008. godine po završetku Olimpijade u Pekingu da se vratim kući jer od svoje 18 do 48 godine ja nisam živio u Baru, povremeno sam dolazio, kaže Todorović dodajući da je u međuvremenu, od 96 počeo raditi kao predavač na Akemiji Svjetske steljačke federacije.

- Prvi sam čovjek na svijetu koji je diplomirao na Akademiji svjetske streljačke federacije u Švajcarskoj i odmah mi je ponuđeno mjesto predavača. Od tada do danas, sve vrijeme predavač sam na Akademiji, poslednjih devet godina i direktor, kaže on.

Međutim, interesovanje za angažovanjem Todorovića , nije prestajalo pa je usledila Italija, u kojoj je odradio tri i po godine. Tu je bila Olimpijska medalja i mnogo drugih nagrada...Posle toga javljaju se Finci, sa njima provodi tri godine, godinu kraće nego što je dogovoreno jer su ga tražili Turci da povede njihovu reprezentaciju u Rijo. Danas je trener reprezentacije Rusije.

Rusi imaju sindrom velike nacije. Pridobiti njihovo povjerenje i preuzeti rusku reprezentaciju, rijetkost je.

-Sa Rusijom je priča imala neku podlogu koja je tekla poprlično dugo. Iza svih kulisa i potpuno van vidokruga javnosti, bilo ruske, ili uopšte svjetske. Imam ugovor sa Rusima od novembra 2016. Prvi sam inostrani trener u Rusiji. Oni sa pravom u ovom sportu mogu sebe smatrati velesilom. Moj rad na Akademiji svih godina i decenija traje, i na jedan seminar je došla Tatiana Goldobina, tadašnji trener juniorske reprezentacije na pušci. Ona je vrhunski stelac puškom Ruske federacije, osvajač Olimpijske medalje. Nakon tog seminara Tatjana je upisala trenersku Akademiju i završila C nivo, prvi međunarodni nivo. U međuvremenu po prvi put u Rusiji je organizovan D kurs, regionalni kurs za trenere za leteće mete, olimpijske discipline.Nekoliko mjeseci kasnije Ruska streljačka federacija je podnijela zahtjev Akademiji da pošalju predavača za pušku i pištolj. Otišli smo Goran Maksimović i j a, održali smo regionalni kurs i od tog trenutka počinje unutar Rusije potreba za većim i boljim znanjem, počinje lagano lobiranje unutar njihove organizacije. Jedna od najvećih streljašica Svetlana Smirnova, držala je preko 20 godina svjetski rekord, ona je prva inicirala ideju kako bi bilo dobro dovesti mene. Usledio je razgovor sa predsednikom Vladimirom Lisinom. Na Forbesovoj listi on je među tri najbogatija čovjeka u Rusiji, a među prvih 50 u svijetu. Čovjek koji dolazi iz crne metalurgije, vrlo uspješan – predsedjednik Evropske streljačke konfederacije i jedan od potpredsednika Svjetske streljačke federacije. Precizno i direktno sam iznio moju analizu ruskog streljaštva i posle toga tražili su moje uslove, kaže Todorović dodajući da su nakon upravo završenog Evropskog šamionata ruski strijelci, uzeli najveći broj medalja sa vazdušnim oružjem u njihovoj istororiji.

- Mislim da je dobar dio zasluge za toliki broj medalja upravo modifikovan, izmjenjen sistem rada koji je uveden kao generalni okvir. Naravno Tatjana kao trener u juniorskim kategorijama je odradila izvanredan posao. Po preuzimanju mjesta glavnog trenera i dovođenjem stručnih trenera koji su popunili ta mjesta primjenili su princip rada o kome smo razgovarali na sastanku. Napravili smo smjenu generacija. Moja ženska ekipa seniorki je najmlađa seniorska ekipa ikada u svijetu. To su sve mlade, djevojke, žene od 17 do 25 godina . Na ovom šamionatu ekipno su uzele zlato, jedna od njih je učestvovala u miksu, nova olimpijska disciplina i sa partnerom osvojila takođe, zlato. Imamo obećavajuću juniorsku ekipu. Ruski juniori su apsolutno dominirali na pištolju na ovom šampionatu, uzeli su prva tri mjesta individulao, ekipno prvi, u miksu su osvojili zlato. Pištolj je dao svoj doprinos sa 12 medalja, i tri svjetska rekorda na Evropskom šampionatu, jednom od važnijih takmičenja ove godine. Čeka nas Svjetski šampionat od 31.avgusta, jedan vrlo kvalitetan test da vidimo šta smo odradili dobro, progresivno, a na čemu treba da se poboljšamo i popravimo kvalitete. Biće to jedan vrlo žestok tempo, priprema i takmičenja,naravno sa ciljem da osvojimo što bolji plasman na svjetskom šampionatu gdje će se dijeliti prve vize za Olimpijadu u Tokiju. Postoji jedna nacija to je Kina kojoj bukvalno trebamo uzreti mjeru. Prija mi da iznesem činjenice i kad vidim rezultate svoga rada. Sa druge strane, savjestan sam i svjestan da me niko nikada nije zapošljavao do sada da bi moji sportisti bili peti, sedmi...naravno tako je i sa reprezentacijom Rusije. Svi savezi i federacije koje su me upošljavali nisu to radili da bi bio osrednji. Uspjeh je sastavni dio mog posla i to se očekuje od mene. Nisam ja osvajao medalje, nego sportisti, a ja njih učim kako da osvoje medalju - to je moj posao. Moji sportisti prave uspjehe, objašnjava Todorović.

Evropski šampionat, svjetski kupovi, svjetski šamionati, Olimpijske igre...rezultati na ovim takmičenjima potvrđuju da je najbolji, najuspješniji trener na svijetu u ovom trenutku- brojka osvojenih medalja sportista koje je trenirao Željko Todorović prešla je 115, i to samo sa najvećih takmičenja.

- Ono što je u streljaštvu presudno i što čini preko 80 % mog rada je psihologija. U streljaštvu vi nemate protivnika. To ste vi, rekvizit- oružje i meta. Zapravo cijela borba je između vas i vas. Na jednom ramenu je anđeo, na drugom đavo. Oni vode svoju borbu, između pozitivnih i negativnih osobina. Streljaštvo je jedan fascinantan sport koji pripada isključivo iskrenim ljudima. Moj posao kao trenera je da identifikujem njihove osobine kao ličnosti, ljudi, njihove karaktere, psihološke profile i da radim na tome. Tehnički dio je poprilično jednostavno savladati pričajući iz ugla vrhunskog sportiste. Tehnika nije presudna, ali kada govorimo o šamionima, pobjednicima, tada govorimo o ličnosti. Negdje 90-tih godina streljašica Luna Tao u jednom intervju je kazala :“ Treniram ozbiljno kao da je takmičenje, a takmičim se opušteno i relaksirao kao da je trening“. To je velika istina. Zvuči lijepo, ali treba savladati. Sportisti dobijaju preporuke i instrukcije kako dostići visok stepen samokontrole, samodiscipline, samopuzdanja, pozitivnog razmišljanja, hrabrosti, sačuvati bistru i hladnu glavu, kaže Todorović, a na pitanje kako je on učio, odgovara:“ Čitav život učim. Naš profesor dr Pol Oms kad me sretne našali se i kaže da sam „najveći lopov znanja na svijetu“. Za mene je to kompliment. Čovjek uči dok je živ“.

Da bi znao prenijeti, čovjek treba i posjedovati znanje i vještine, a postizati vrhunske rezultate podrazumjeva iscrpljujući rad i maksimalnu povećenost.
Za dosadašnje, i sve sledeće pobjede, Željku Todoroviću, kako ističe, svih ovih godina, najveća podrška, utočište, oslonac je supruga Jaca i porodica.

{galerija}sport/2018/3/todo{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar