Košarkaši Mornara sutra igraju u Minsku

koš koš

Mihaila Pavićevića-pohvale prijaju, nema opuštanja.


Piše:M. Vujović
Kada je u 11. kolu ABA lige Mornar gubio u Skoplju od MZT-a, u trećoj četvrtini, sa 19 koševa razlike, trener barske ekipe Mihailo Pajo Pavićević je, vjerovatno, mislio da mu je bilo bolje da se nije vraćao iz Kine u svoj Bar. Ali sada proživljava najljepše trenerske dane. Mornar je dobio i tu utakmicu u Skoplju i sedam od osam narednih utakmica. Tog 10. decembra prošle godine u Skoplju, Pavićević nije mogao ni da sluti da će njegova ekipa tri kola prije kraja takmičenja u regionalnoj ligi obezbijediti plasman u fajnal for i da će u 20. kolu dočekati moćnu Cedevitu kao favorit. Osim toga, malo koji navijač Mornara nije uvjeren da ekipa braće Pavićević nije u stanju da se revanšira Zagrepčanima istom mjerom za najubjedljiviji poraz u sezoni (99:74). Jer, koliko su igrači Mornara dobili na samopouzdanju poslije sedam uzastopnih pobjeda u ABA ligi, toliko su njihovi vjerni navijači ubijeđeni da za Nidama, Lukovića i saigrače više ništa nije nemoguće.
Nevjerovatna je bila upornost trenera Mihaila Pavićevića. Forsirao je, od početka, brzu igru i šut spolja, van linije 6,75 metara. Ali, niti su njegovi igrači bili brzi, niti su pogađali trojke. Navijači su gubuli strpljenje, negativno komentarišući i trenersko umijeće Pavićevića i kvalitetet igrača s kojima raspolaže. U prvih deset kola Mornar je upisao četiri pobjede i šest poraza, od kojih su naročito bolni bili oni u Baru, od FMP-a (73:81) i Cibone (78:82). Činilo se da su kola krenula nizbrdo i da ih ništa ne može zastaviti.
Ali, Pajo nije tako mislio i nije odustajao. Dragocjena mu je bila podrška brata Đorđija, koji je, kako i sam Pajo uvijek ističe, ubjedljivo nazaslužniji za istorijski uspjeh Mornara.
Mihailo Pavićević je temperamentan stručnjak, koji ima svoj šou na svakoj utakmici ispred klupe gdje sjede članovi stručnog štaba i rezervni igrači Mornara. Ne libi se da žestoko iskritikuje igrače za loš potez ili kad se ne drže dogovora sa treninga ili tajmauta, ali nikad nije zamjerio svom igraču ako promaši trojku. Naprotiv, kritikovao ga je ako je mogao da šutne a nije. Onome ko promaši pružao je podršku da i u idućem napadu opet šutne za tri poena.
I stvari su polako počele da dolaze na svoje mjesto. Prvi je u formu ušao Luković, zatvorio je sve prilaze Mornarovom košu, a onda i svi redom, naročito "trojkaši" Nidam, Ros, Vranješ, Mićović, ali i svi ostali koji su dobili nevjerovatno samopouzdanje i pokazali da nisu samo puka zamjena za igrače sa najvećom minutažom nego mogu da budu i nosioci igre: Bakić, Vujoševič, Pavić, Mugoša, Čalić, Mijović. A tu je i dvanaesti igrač iz rostera, mladi Lazar Pavićević za uvijek dobru atmosferu na klupi.
Sada, po opštim ocjenama, Mornar igra možda i najljepšu košarku u ABA ligi, punu ritma i atraktivnih poteza.
- Prijaju pohvale, ali mi smo čvrsto na zemlji - kaže Mihailo Pavićević pred sjutrašnju utakmicu sa Cmokijem u Minsku, u šestom, posljednjem kolu "K" grupe osminefinala Fibakupa.
- Još uvijek nismo matematički obezbijedili četvrto mjesto u ABA ligi, jer ukoliko izgubimo sve tri utakmice do kraja, a Partizan ili FMP dobiju sve tri, ostali bismo bez fajnal fora. Eto, čim smo se malo opustili u Fibakupu izgubili smo od danskog Bakena u svojoj dvorani i sada znatno težim putem moramo da tražimo prolaz u četvrtfinale. Biće teško, igramo protiv dobre ekipe koja je u poslednja dva kola savladala svoje rivale mađarski Solnok i Baken sa po više od 20 poena razlike. Ali, sami smo krivi što nam posljednje kolo odlučuje o plasmanu u narednu rundu - ističe Pavićević.
Najveći problem igračima Mornara u ovom trenutku predstavlja umor. Poslije utakmice sa Igokeom nisu se ni vraćali u Bar nego su otišli u Beograd odakle su avionom, preko Budimpešte, doputovali u Minsk.
U prvoj utakmici u Baru Mornar je savladao Cmoki 83:76, pa mu je za plasman u čevrtfinale dovoljan i poraz sa manje od sedam poena razlike.
Sjutrašnja (srijeda) utakmica između Cmokija i Mornara u Minsku počinje u 17 časova.

Logo MPF

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar