San braće Pavićević živi, a može li Mornar do titule?

mornr partizan 9

Braća Đorđije i Mihailo Pavićević, dobro poznata imena u košarci, odlučili su prije desetak godina da vrate magičnu igru pod obručima u Bar.

  IZVOR: Svetozar Janičkić (SPORTKLUB.RS)

Košarkaški klub Mornar je postojao i prije braće Pavićević. Osnovan je 1974. godine. Ali, braća kao braća, željeli su zajedno da ostvare viziju, da ostvare san. Željeli su da od Mornara stvore klub koji će biti brend grada Bara, koji će se sa poštovanjem izgovarati i izvan granica Crne Gore. Da li je bilo lako? Naravno da nije. Ali, rad plus upornost plus strpljenje omogućili su da san postane java.

Da je Mornar na pravom putu moglo se naslutiti već u sezoni 2010/2011, kada je ekipa iz Bara stigla do finala šampionata Crne Gore i finala Kupa u kojima je poražena od Budućnosti. Budućnosti koja od osamostaljivanja Crne Gore nije izgubila nijednu titulu, a jedino Sutjeska iz Nikšića može da se pohvali da je Podgoričanima “ukrala“ jedan Kup.

Pavićevići su nastavili sa radom i borbom. Prošle sezone Mornar je stigao do tri finala. Poražen je od Budućnosti u Kupu i finalu plej-ofa, a u Balkanskoj ligi je bolja bila ekipa Sigala. Mnogi bi pomislili da su neuspjesi u borbama za trofeje slomili Pavićeviće i Barane. To se nije desilo.

Mornar je u sezoni koja je u toku prvi put učestvovao u ABA ligi i FIBA Ligi šampiona. Obezbijedio je opstanak u regionalnom takmičenju što je bio primarni cilj, stekao novo evropsko iskustvo u Evropi. Mornar je bio domaćin finalng turnira Kupa. U dramatičnoj završnici poražen je od Budućnosti. Sledi finale plej-ofa, slede novi okršaji sa ekipom Budućnosti. Za titulu su potrebne tri pobjede.

„Bilo je teško, baš teško stići do nivoa kojem smo težili. Naravno da je bilo mnogo dilema, da nam je padalo na pamet da dignemo ruke od svega, ali je želja da ostvarimo cilj i san ipak bila jača“, rekao je na početku razgovora za Sport Klub Đorđije Pavićević, alfa i omega kluba iz Bara, i nastavio:

„Ponosni smo na ostvarene rezultate, iako još nismo stigli do trofeja. Ali i to će doći. Uvereni smo u to. Mornar je postao brend grada Bara. Publika se vratila u dvoranu, a sve ekipe koje smo imali priliku da ugostimo pozitvno pričaju o Mornaru i jedva čekaju da ponovo dođu u Bar. To su kapitalna ostvarenja“.

mornar barr 14

Pored uspješnih rezultata, Mornar je tokom sezone nekoliko puta pokazao i humanitarni karakter. Mnogo važnih utakmica je organizovano u cilju pomoći djeci sa posebnim potrebama, ili deci kojoj je bilo potrebno hitno liječenje. Cijene ulaznica su bile simbolične, a prihod usmeravan u humanitarne svrhe, ne u budžet kluba.

„To je meni nešto normalno. Svako ko može i ima malo duše u sebi treba da pomogne deci kada god to može“, rekao je Pavićević i odmah se vratio na sportski dio priče:

„U ABA ligi smo obezbijedili opstanak. Da smo imali malo više sreće u neizvjesnim završnicama, mogli smo i bolji rezultat da ostvarimo. U finalu Kupa ponovo nismo bili miljenici fortune. U FIBA Ligi šampiona smo stekli zlata vredno iskustvo. Sada sledi finale plej-ofa i borba za titulu“.

Budućnost nikada nije izgubila tron od kako je Crna Gora postala samostalna država. Da li je Mornar spreman da stane na put Podgoričanima.

„Ulogu favorita prepuštamo ekipi Budućnosti, ali od titule ne bežimo,naprotiv. Imamo kvalitet. Imamo dobar tim. Imamo pozitvnu energiju. Ne plašimo se finala koje slijedi. Spremni smo da se borimo do poslednjih atoma snage u cilju da stignemo do trona. Ako rival bude bolji, kao i uvijek do sada sportski ćemo pružiti ruku boljem od sebe“, naglasio je Pavićević.

djoko pajo zvezda

Kao vizionar, vjerovatno već sada razmišljate o narednoj sezoni. Ponovo ABA liga, FIBA Liga šampiona.…

„Sada razmišljam o tome kako da pobijedimo Budućnost u finalu, ali kada već insistirate, tačno je da mislim unapred. Mornar će naredne sezone biti još veće iznenađenje nego što je to bio ove. Postavićemo veće ciljeve i stvoriti uslove da ih ostvarimo. Šta su veći ciljevi? Plej-of ABA lige, pobjede u Ligi šampiona, borba za oba trofeja u Crnoj Gori, dupke puna dvorana u Baru....“, rekao je Đorđije Pavićević i dodao:

„Sada će ponovo sumnjičavo da vrte glavama mnogi, ali tako je bilo i prije desetak godina, tako da nas to ne uzbuđuje previše“.

Braća Pavićević su počeli da sanjaju prije desetak godina. Snovi polako postaju java. Međutim, očigledno im se sviđa sanjarski stil života, pa nastavljaju dalje vizionarskim putem. Na radost ljubitelja košarke u Baru, na radost svih ljubitelja magične igre pod obručima.

Finalna serija plej-ofa počinje u nedelju. Prednost domaćeg parketa ima Budućnost. Prošle sezone je bilo 3-1 za ekipu iz Podgorice. Šta će biti ove godine? Saznaćemo brzo, ali niko se ne bi iznenadio da Mornar stigne do trona, naprotiv.

Bergo dugi baner

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar