Svjetski dan zdravlja – 7.April

cdrp sl 2

 Svjetski dan zdravlja 2021. (World Health Day 2021.)  se ove godine obilježava pod motom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta” („Building a fairer, healthier world”).

Povodom toga sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Herceg Novi u novim prostorijama u Sutorini.

Prilikom posjete Dnevnom centru u Sutorini sekretar CDPR-a Domagoj Žarković predao je direktorki Dnevnog centra Dragici Kosić radove - grafike i crteže studentica Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja - Odsjek za grafiku, kako bi uljepšali prostorije Dnevnog centra i učinili prostor ugodnijim za boravak.

Odlukom Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 1948. godine, 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine. Svrha obilježavanja je da se izgradi svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koja su briga SZO. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na taj dan, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine. Ovogodišnja kampanja naglašava ustavno načelo SZO kako je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status”.

cdrp sl 1

Pandemija COVID - 19 svjetska je zdravstvena kriza, ali najpogubnija je za prethodno već ranjive zajednice. Distribucija vakcina na svjetskom nivou pokazuje kako nas očekuje još puno rada na pravednoj raspodjeli zdravstvenih resursa, ali i koliko je globalno zdravlje važno jer se ovakve pandemije mogu suzbiti samo ukoliko se suzbiju globalno. Tako se procjenjuje da će za proizvodnju količine vakcina dovoljne za globalne potrebe proći između tri i četiri godine, a prema analizi britanske humanitarne organizacije Oxfam, u 70 najsiromašnijih zemalja svijeta vakcine neće dobiti devet od deset njihovih stanovnika.

Stoga je važno osigurati da zajednice budu na prvom mjestu u procesima odlučivanja te težiti ostvarenju cilja da svi imaju uslove za život i rad koji pogoduju dobrom zdravlju, saopšteno je iz CDPR.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar