Izašao prvi broj Maslinade, prvog crnogorskog časopisa za maslinarstvo i kulturu života s maslinom

trio oil

Iz štampe je izašao prvi broj “Maslinade”, prvog crnogorskog časopisa za maslinarstvo i kulturu života s maslinom. Izdavač je Društvo maslinara Bar.

Štampan je na 36 strana, u koloru, na luksuznom papiru, modernog dizajna. Urednik je Željko Milović, a za časopis piše veliki broj uglednih saradnika - opštinskih zvaničnika, naučnika iz raznih oblasti, novinara, publicista... Urednik fotografije je Danilo Pavlović, a dizajn potpisuje Jelena Sekulić Marović.

Časopis otvara tekst predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića o aktivnostima lokalne uprave u cilju “rebrendovanja” Stare masline, a nastavlja ga tekst o Kući maslina kao budućem centru crnogorskog maslinarstva, te naučno-turistička reportaža o Džidžarinu, najatraktivnijem maslinjaku u barskoj opštini, “prirodnom muzeju maslinarstva, kulture i religije” (Ž.Milović).

Mr Marija Markoč je pisala o valorizaciji sporednih proizvoda iz maslinarstva i uljarstva, dr Zarija Pejović o kooperativima u maslinarstvu, mr Stanislav Štambuk sa Hvara o rezidbi i kalemljenju maslina, a dr Ilija Moric sa Luštice o fenomenu suhozidanja na crnogorskom primorju.

Kustos Starog grada Bara, arheolog mr Mladen Zagarčanin, autor je stručnog teksta “Antika i maslinarstvo barskog kraja”, a jedan od najpoznatijih crnogorskih medievalista, dr Savo Marković, onog o maslinarstvu u Baru u XIV, XV i XVI vijeku.

Časopis donosi i intervjue sa Saidom Čantićem, vlasnikom najvećeg “mladog maslinjaka” u barskoj opštini (Ivanka Leković), te sa slikarom Vladom Iličkovićem čija je vječna inspiracija upravo maslina (Radomir Petrić), zatim priču iz Valdanosa ulcinjskog publiciste Mustafe Canke, ali i serijal “Škola degustacije i prepoznavanja maslinovog ulja” (mr Ćazim Alković).

Prvi broj “Maslinade” donosi i rekapitulaciju rada Društva maslinara Bar (Dino Mujić), foto-priče prošlih vremena iz ugla Senada Petovića, kao i tradicionalne recepte iz restorana “Kaldrma”.

“Maslinada je na crnogorskom primorju opšteprihvaćeni naziv za maslinjake koji krase brežuljke u okolini primorskih gradova. To prirodno, kulturno i istorijsko bogatstvo nas je ponukalo da baš tako nazovemo časopis namijenjen prvenstveno maslinarima i ljubiteljima masline i maslinovog ulja, ali i svima koji vole kulturu življenja sa ovim svetim drvetom i mediteranski način života.

Časopis će imate edukativno-promotivni karakter, a široki spektar tema će ga činiti prijemčivim za sve generacije i društvene staleže. Pritom će zadržati specifični karakter lista okrenutog Baru, njegovoj tradiciji, sadašnjosti i budućnosti.
Maslinada je zamišljena kao časopis koji spaja, kao i sama maslina što spaja. Želja nam je da učvrstimo veze maslinara u samom Baru, ali i maslinarskih prijatelja sa istočne obale Jadrana, u različitim državama”, stoji, pored ostalog, u uvodniku kojeg potpisuju mr Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar i Željko Milović, urednik časopisa.

Prvi broj “Maslinade” je besplatan, i kao poklon će se dijeliti onima koji žele da čitaju o ovom, za Barane posebnom drvetu. Naredni će se prodavati putem pretplate ili na specijalizovanim punktovima.

Časopis će izlaziti četiri puta godišnje, kao dio projekta Erasmus+, finansiranog od strane EU.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar