Premijeru filma „Bar na vremenskoj kapiji“pratilo preko 3.500 gledalaca

ye dul 1

Premijera dokumentarnog filma „Bar na vremenskoj kapiji“, nastalog u saradnji Opštine Bar i izdavačke kuće “Mediteran Multimedia” održana je večeras u Kreativnom habu u Starom Baru.

Film koji predstavlja Bar, njegovrazvoj, ljude, predjele i ukupno nasljeđe na do sadneprikazivan način, kroz uporedne fotografije i videosnimke prošlosti i sadašnjosti opštine, prikazan je putem YouTube naloga Opštine Bar, a film je uživo pratilo preko 3500 gleadalaca.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uoči premijere kazao je da je film „Bar na vremenskoj kapiji“ uspješan projekat u godini koja je Barane natjerala na jedinstvo i u krvotok sugrađana upumpala jednu novu dozu toliko potrebnog lokalpatriotizma.

„Ovo nije priča o značajnim događajima iz burne istorije našega grada, niti je ovo priča o znamenitim Baranima. Ovo je priča o Baru, njegovom razvoju, o istoriji našega grada u vremenskom intervalu od 143 godine. Kroz savremenu prezentaciju u formi dokumentarnog filma svjedočimo sjajnim događajima iz naše istorije grada koji je u ovom periodu dva puta mijenjao ime, grada koji je prošao kroz tri rata, kroz tri velika razorna zemljotresa i koji je strepio dugi niz godina od izlivanja vodotoka rijeke Rikavac, ali uprkos svim tim izazovima uspijevao je da se kao feniks iz pepela vrati“.

ye dul 2

„Kao što je i kralj Nikola 1908. polažući kamen temeljac za izgradnju Novog Bara rekao – mi danas svjedočimo transformaciji našega grada iz jedne bašte zapuštenog i neobrađenog cvijeća u činjenicu da naš Bar biva prepoznat kao lijep, i ne samo Bar, nego i okolina našega grada. Na ovaj način se odužujemo našoj slavnoj istoriji i pravimo jasnu legitimaciju za našu budućnost“, rekao je Raičević.

On je zahvalio hroničaru grada, autoru filma Željku Miloviću na prilici da Opština Bar bude dio ovog projekta, i izrazio nadu da će se na ovaj način postaviti standardi u kreaciji ovih i sličnih sadržaja.
Autor filma, novinar i publicista Željko Milović kazao je da je pred gledaocima 22 minuta specifičnog filma o Baru.

„Film je proizašao iz ideje o izložbi koja bi prikazivala Bar nekad i sad, ali je rukovodstvo Opštine, prije svega predsjednik Opštine, mislio da od toga treba da se napravi film, da ostane za buduće generacije, kako ne bi bili omeđeni prostorom galerije i vremenom. Bila je to dobra zamisao, pokazalo se i smjela. Namjera nam je bila da nekih 100-njak fotografija od 1877. do danas oživimo u sadašnjem vremenu odnosno da ih snimimo sa istih mjesta i iz istog ugla, samo decenijama kasnije. Nismo ni slutili koliko će to biti zahtjevan posao“, kazao je Milović uoči premijere.
Uz angažman ekipe Media Pro – studija Petović, koja je zabilježila moderne fotografije, obavila snimanja naterenu, montažu, produkciju i postprodukciju, u film su uključeni i snimci Arhiva RTCG i vrlo vrijedan stari kolor snimak porodice Martinović s kraja 50-tih. Uloga u govornom segmentu filma pripala je MuharemuMuratoviću, poznatom barskom slikaru, Marini Lukšić Đurović, kao i mlađim Baranima, Bodinu Orlandiću i Katarini Marđonović „kao pripadnicima generacije koja ne pamti parapet“. Originalnu muziku i rad nadokumentarnim audio-snimcima potpisuju članovibarskog rock benda „Akademia“, kazao je Milović.

Film je premijerno predstavljen krajem decembra, u susret Novoj godini, kao svojevrsni podsjetnik na nekadašnji i sadašnji život grada, emotivan i upečatljiv za sve građane Bara, i kao dar sugrađanima, umjesto koncerata i slavlja uobičajenih u vremenima bez pandemije, kakva je aktuelna.

Film je i nakon premijere moguće pogledati na YouTube nalogu Opštine Bar.

https://www.youtube.com/watch?v=ZUgu4BW-nhUhttps://www.youtube.com/watch?v=ZUgu4BW-nhU

Kada otvorite link vratite da krene sa početka.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar