Promovisani rezultati projekta "Mrkovska kuća"

mrkovska kuca

U holetu Kalamper u Dobroj Vodi prezentovani su rezultati druge faze projekta "Mrkovska kuća" autora Mirsada Rašketića.


Projekat je realizovan uz podršku Fonda za zastitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i pod pokroviteljstvom Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, a u partnerstvu sa NVO "Mrkojevići" . Projekat je nastavak istraživanja autohtone arhitekture mrkojevićkog kraja. U drugoj fazi projekta nastavljeno je foto dokumentovanje i aero snimanje novih lokacija: stare kuće Useinovića i kula Topalovića u Kunjama , Seferovići u Veljem selu i kuća Vučkovića u Dobroj Vodi . Po izvršenom snimanju iz oba ciklusa napravljena je sinteza iz dobijenog materijala i formirane su smjernice za izradu idejnog projekta kuće .

Idejni projekat predstavlja transponovanje autohtone arhitekture u standarde 21. vijeka . Idejni projekat je donacija kompanije ArchiStudio iz Ulcinja. Medijator okruglog stola je bio Sabija Vulić ispred Savjeta . Skupu se obratio i Alen Pelinković ispred partnerske NVO .

https://youtu.be/DyAsE5pqYzs

Rukovodilac projekta Mirsad Rašketić je u uvodnom izlaganju prezentovao sintezu istraživanja uz prezentaciju dijela foto i video arhive formirane u toku istraživanja kao i kratku prezentaciju geneze autohtone arhitekture Mrkojevića. Tenički uslovi i obimnost materijala nisu dozvolili potpunu prezentaciju koja će biti upriličena na web portalu "Glasa Mrkojevića" .

Idejnog projekat je prezentovao i predstavio autor d.i.a. Džanan Mavrić .

https://youtu.be/yfQHquRmoTA

3D MODEL Mrkovske kuće

Posebnu zahvalnost organizatori skupa duguju i Ardijanu Mavriću i kompaniji My3DChoice na pripremi i 3D štampi makete idejnog projekta i hotelu Kalamper&Spa na ustupljenim prostorijama conference room-a da bi se mogle ispoštovati NKT mjere .

Zajednički stav svih učesnika skupa je da prezentovani materijal i idejni projekat imaju realni turistički potencijal.


Prezentaciji su prisustvovali Dušan Raičević predsjednik Opštine Bar i Emil Kukalj direktor TO Bar-a .

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar