Više od 6 miliona eura je donirano u CG

CG daruje

Više od 6 miliona eura je donirano u Crnoj Gori u 2019. godini kroz 851 donaciju – jedan je od zaključaka godišnjeg izvještaja o stanju filantropije u Crnoj Gori, koji je pripremio Catalyst Balkans.

Izvještaj koji je predstavljen danas na vebinaru „Crna Gora daruje – 2019“ pokazuje da filantropija u Crnoj Gori bilježi trend rasta još od 2013. godine, kada je Catalyst Balkans počeo proces sakupljanja podataka i praćenja donacija u Crnoj Gori.
Nivo donatorskih aktivnosti povećan je i u 2019. godini. Zabilježeno je ukupno 851 donacija, što je značajan skok od 44,7 odsto u poređenju sa 2018.godinom.

Prema podacima iz izvještaja, poslovni sektor bio je najaktivniji kada su donacije u pitanju u 2019. godini, sa povećanjem procenta u odnosu na 2018. Procenat donacija od strane građana neznatno je opao, dok su pojedinci zadržali svoj nivo aktivnosti. Najveća podrška bila je usmjerena na institucije (38,5 odsto), zatim pojedince/porodice (28,4 odsto) i neprofitne organizacije (24,9 odsto). Iako je nivo pomoći usmjeren prema institucijama varirao tokom godina, ovaj tip primaoca ostao je dominantan, kada je riječ o interesovanju donatora.

Najviše podrške, po prvi put nakon 2015. godine, dobile su marginalizovane grupe, među kojima su najveći korisnici osobe sa invaliditetom. Podaci pokazuju da su građani, poslovni sektor i pojedinci povećali učestalost svog davanja u ovoj oblasti. Slijede podrška zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i smanjenju siromaštva sa zabilježenim padom procenta donacija u sistem zdravstvene zaštite, ali povećanjem za sektor obrazovanja. Smanjenje siromaštva je nastavilo da dobija podršku donatora, uz isti nivo učestalosti kao u 2018.

Podaci pokazuju da je u 2019. godini najveći procenat donacija bio usmjeren na centralni dio Crne Gore, odnosno 38,8 odsto, što ukazuje na nastavak trenda započetog prije dvije godine. Evidentirano je smanjenje aktivnosti donatora prema sjeveru, sa zabilježenih 25,4 odsto, dok je isti nivo pomoći usmjeren prema južnoj regiji, i to 30,7 odsto.

U poređenju sa prethodnom godinom, dijaspora je bila manje aktivna, ali je procenat doniranog iznosa koji je došao iz dijaspore u 2019. bio veći.

Istraživanje Davanja u Crnoj Gori (Research Giving Montenegro) 2019 – Godišnji izvještaj o stanju filantropije dio je šire inicijative za promovisanje i stimulisanje filantropije u regionu koju sprovodi Catalyst Balkans. Predstavljanje rezultata istraživanja organizovali su Fond za aktivno građanstvo i Catalyst Balkans fondacija u okviru regionalnog projekta “UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače građansko društvo”. Projekat realizuje SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.

Kompletan izveštaj je na linku   https://www.faktcg.org/crna-gora-daruje-2019-godisnji-izvjestaj-o-stanju-dobrocinstva/

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar