Stara maslina dala 5.9 kg ulja

ulje st 2

Nakon završetka berbe Stare masline u subotu plodovi su odmah preveženi u uljaru i dati na preradu.

Izmjereno je 85, 80 kg maslina. Proizvedeno je 5,9 kilograma ulja. Ulje je mjereno u kilogramima a ne u litrima, jer se tako mjeri i na svjetskoj berzi.
Juče je po  organizovana javna degustacija ispod Stare masline na Mirovici.

ulje st 3

Zajednički zaključak je bio da je ulje proizvedeno od stare masline veoma prijatnog mirisa i ukusa. Odmah se na mirisu a kasnije i na ukusu osjećala svježa zelena voćnost kako se to rječnikom ocjenjivača kaže „po zelenoj travi“. Nakon uzimanja ulja u usta i „podmazivanja“ usne šupljine na obodu jezika se osjetila blaga gorčina. Zanimljivo je da pikantnost dolazi malo kasnije (to je uobičajeno) i ona je bila umjerena.Može se reći da je ulje od Stare masline umjerenog inteziteta da je harmonično i da ima lijep miris posebno ukus.Nakon određenog vremena, kada se ulje nataloži i kada se steknu uslovi biće napravljena i zvanična hemijska i organoleptička analiza, kazao je Ćazim Alković.

st uklje maslin

Na maslini je ostalo jos jedna neubrana grana kako bi berba bila prezentovana predstavnicima Nacionalne geografije, a ulje proizvedeno od plodova te preostale grane ce biti testirano  što će zabelježiti i kamere ekipe Nacionalne geografije.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar