Objavljena nova knjiga Vlada Lukšića

zupci buk 1

Nedavno je iz štampe izašla najnovija knjiga našeg uglednog sugrađanina Vladimira Vlada Lukšića pod naslovom „Spič – Šušanj – Zupci, iz tradicionalne baštine“.

Objavljivanjem ovog naslova, a imajući u vidu njegov dosadašnji opus, autor je nesumnjivo zaslužio epitet svojevrsnog „literarnog neimara“, odnosno vrijednog i predanog hroničara, ponajprije prostora Spiča, ali i Šušanja, Zubaca i drugih mikroprostora barskog kraja. Kao i u svim njegovim prethodnim radovima, primjetan je Lukšićev neumorni pregalački zanos da se sve istorijske, etnografske, lingvističke, kulturološke, religijske, zavičajne i druge specifičnosti ovih krajeva sačuvaju od zaborava, na čemu mu treba odati veliko priznanje. Bez pretjerivanja se može ustvrditi da je Vlado Lukšić kao domicilna osoba, ali i neko ko nesumnjivo posjeduje intelektualnu radoznalost, erudiciju, autentičnost, edukativnost, svestranost, dobronamjernost, postao jedan od stožera ili kako mlađe generacije vole reći „repera“ naše zavičajnosti i to u vremenima koja prilično obesmišljavaju svaki sličan trud, što njegov učinak čini još vrednijim.

zupci buk 3

Najnovija Lukšićeva knjiga na izuzetno ubjedljiv način demonstrira svu ljepotu, nježnost, raskoš, utemeljenost i originalnost ženske nošnje koja se nosi uzmorjem od Kufina pa do zapadnih predgrađa Starog grada Bara, sa svim svojim lokalnim varijetetima, kao što su geografski (Spič – Šušanj – Zupci), vjerski (katolička i pravoslavna unutar regije Spič), statusni (djevojačka i nevjestinska sa jedne, odnosno svečana i radna sa druge strane), a nije nebitna ni činjenica nastanka ili nabavke nošnje, od lokalnih materijala koji su se u autentičnom ambijentu tkali i vezli do skupocjenih tkanina koje su nabavljane u tadašnjim evropskim i prekomorskim kulturnim metropolama.

zupci buk 7

Autor se dotiče i mnogo manje poznate i obrađene muške nošnje koja se nosila na spomenutom području, a koja na specifičan način sublimira uticaje crnogorske, paštrovske i bokeljske muške narodne nošnje, ali i nesumnjivu prepoznatljivost ove njene spičansko – šušanjsko – zubačke varijante.

zupci buk 6

Iako je bespredmetno dovoditi u pitanje dominantnost ličnog i intelektualnog angažmana Vlada Lukšića, te svojevrsnog podviga kontinuiranog objavljivanja više knjiga sa domicilnom tematikom u vremenima vrlo nenaklonjenim bilo kakvom duhovnom pregnuću, bilo bi nepravedno makar ne spomenuti sjajan tim kojim je autor bio „okružen“, počev od saradnika, eminentnog profesora i minucioznog poznavaoca istorije ovog prostora, preko vrlo kompetentne i markantne konsultantkinje, elokventne lektorke pa do vrlo kreativnog doprinosa koji su dale osobe koje su se bavile kompjuterskom obradom, fotografijom i štampom.

zupci buk 4

Knjiga je štampana na 209 stranica kvalitetnog papira, u tvrdom povezu sa nizom prekrasnih kolor i crno – bijelih fotografija. Naša skromna preporuka je da svaki Baranin koji drži do vlastite prošlosti ovu knjigu obavezno treba imati u svojoj biblioteci, a Vlado Lukšić se ovim naslovom definitivno etablira i nameće kao neko ko na prijemčiv, ali ujedno i superioran način svojim sada već značajnim djelom intelektualno svjedoči o onome što mi domaći često zovemo „naša stvar“.

zupci buk 5

Možemo zaključiti da upravo objavljivanjem ove knjige „naša stvar“ definitivno stoji mnogo bolje.

Zupci times,Ilija Vukotić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar