Morsko dobro zaštićuje pojaseve pješčanih dina

dine

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je u subotu 19. septembra 2020. godine uvelo u posao izabranog izvođača radova "Grand Design" d.o.o. iz Podgorice i time započelo novu fazu ograđivanja pojasa pješčanih dina radi zaštite ovog jedinstvenog prostora, značajnog kao staništa zaštićene halofitne vegetacije.

Ovom fazom radova obuhvaćeno je postavljanje drvene ograde u dužini od 540 metara i pasarele za pristup radi zaštite i rehabilitacije dina na plaži "Saranda" . Radovi podrazumjevaju i zamjenu dotrajale ograde u dužini od 1560 metara kojom je ranije zaštićena dina na plaži "Pacha", te postavljanje 4 informativne table sa informacijama o važnosti zaštite dina.

Ukupna vrijednost radova iznosi 36.606,12 eura, a predviđeni rok izvršenja radova je 60 dana. Za potrebe izvođenja ovih radova Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izdala je dozvolu i uslove zaštite prirode, a za realizaciju ovoga posla korišćeni su pozitivni primjeri i iskustva iz inostranstva (Italija).

Potsjećamo da je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom 2015. godine započelo faznu realizaciju zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži kroz ograđivanje pojasa dina uz plažu i trasiranje puteva i prolaza do plaža, kako bi se spriječilo nekotrolisano uništavanje i ravnanje dina, probijanje prolaza i parkiranje vozila na dinama.

U junu 2020. godine uspješno je završena i prva rehabilitacije pješčane dine u zaleđu plaže "EVROPA", koju je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom realizovalo u okviru projekta WELCOME, koji se finansira iz Programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Ovaj pilot projekat, čija realizacija je trajala 6 mjeseci i za koji su, pored izvođača radova bili angažovani i botaničari, biolozi, arhitekte, umjetnici i nevladine organizacije obuhvatio je rehabilitaciju i biološku restauraciju pješčanih dina kroz nasipanje pijeska, obnavljanje specifične flore koja prirodno nastanjuje ovo područje i postavljanje zaštitnih konstrukcija koje doprinose prirodnom formiranju dina .

Pored navedenog završeno je postavljanje zaštitnih konstrukcija za očuvanje pješčanih dina (drvenih ograda i pasarele), postavljanje umjetničkih instalacija izrađenih od prirodnog i obrađenog drveta sakupljenog tokom akcija čišćenja plaža i opremanje područja informativno-edukativnim tablama, klupama i kantama za otpatke, saopšteno je iz JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar