U Džidžarinu oko 1 000 maslina starijih od 1000 godina

gingarin 5

Maslinjak u Džidžarinu koji se nalazi u neposrednoj blizini Starog grada biće turistički valorizovan.

Na turističkoj mapi Bara biće ucrtane stare masline i atrakcije iz ovog maslinjaka - ostaci crkve sv. Urbana, most na Suvom potoku... Takođe, mapa će sadržati i prikaz starog grada i poziciju Stare masline na Mirovici.

Piše: Biljana Dabić

Sve navedeno je u okviru projekta Cross Border koji se finansira iz programa Interreg Italija-Albanija-Crna Gora.
-Nakon završetka ovog projekta dobićemo turističku mapu na kojoj će biti predstavljeni maslinjak i Stari grad Bar, kao i ucrtana Stara maslina. To će pružiti priliku turistima da saznaju što sve mogu vidjeti u našem gradu, tim prije, što u tom maslinjaku postoje neke veoma interesantne tačke koje nijesu posjećene-poput starog mosta ili crkve Svetog Urbana, kazala je Ana Živanović, članica Projektnog tima iz Opštine Bar.

gingarin 4

Ukupan budžet ovog vrijednog projekta, koji se finansira iz programa Interreg Italija-Albanija-Crna Gora je 625.440 evra, vodeći partner je Poljoprivredni fakultet u Tirani, a projekt partneri: Opština Bar, Institut za urbana istraživanja iz Albanije, Univerzitet CIHEM iz Italije i Park maslina Venafro, kao i udrženje “Valdanos” iz Ulcinja.

gingarin 1

U Džidarinu, most na Suvom potoku, je ulazna kapija u prirodni muzej maslinarstva, kulture i religije. Ovim riječima je dočarao građevinu s kraja 17.vijeka, arheolog Omer Peročević koji je i predložio da se prošle godine obnovi oronula građevina čiji ktitor nije poznat Značaj mosta spoznao je nepoznati ktitor, koji pravi zadužbinu (vakuf) da bi se moglo ispod zidina Starog grada preći u stoljetnje maslinjake

gingarin 2

Preko Suvog ili kako ga još zovu Perinog mosta, u Džidžarinu, ulazi se u maslinjake... Prema riječima Peročevića, u Džidžarinu ima oko 10.000 stabala maslina, od kojih je oko 1.000 stabala starije od 1.000 godina.
- Krajem 17.vijeka, kameni most je bio jedini mogući prelaz u ovom području za ljude i tovarnu stoku jer su se u tom periodu maslinjaci i te kako obrađivali, tvrdi arheolog Peročević koji je život posvetio proučavajući običaje i tradicije civilizacija koje su se smjenjivale u Starom gradu.

gingarin 3

Direktor Turističke organizacije Emil Kukalj mišljenja je da će projekat koji povezuje turizam i maslinjake u blizini Starog grada, posjetiocima ponuditi novo iskustvo.

Takozvana ‘story telling’ danas je aktuelna u turizmu jer gosti žele da saznaju više o destinaciji u kojoj borave, prirodnim karakteristikama, podneblju, ali i svim pričama i anegdotama iz daleke, ili novije istorije. To je ono što doživljaj destinacije čini bogatijim i potpunim, zaključio je Kukalj

foto:A.Baković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar