Turista iz Njemačke dnevno troši 100 evra, i hoće potpunu ponudu i odvojene krevete

ddd

Tokom odmora turista iz Njemačke u prosjeku dnevno troši oko 100 evra.

Najčešće praktikuje putovanja od sedam dana. Ovaj podatak je saopštio predsednik udruženja “Busconncept.de” Wolfram Goslich koji je u hotelu Princess za predstavnike turističke privrede održao edukativnu radionicu “Kako pripremiti ponudu za njemačkog turoperatora”.

Piše: Biljana Dabić

Vratiti turiste sa njemačkog govornog područja u Crnu Goru cilj je svih segmenata domaće turističke privrede – hotela, turističkih agencija, prevoznika... Njemačko tržište jeste ogroman potencijal jer od 80 miliona stanovnika, tokom godine oko 60 miliona putuje.

-Vremena su se promjenila. Ranije smo išli na godišnji odmor koji je trajao četri –pet sedmica. Poslednjih godina praktikuje se na godišnjem nivou više putovanja sa manjim brojem dana. To je turistički trend današnjice. Da bi privukli turiste nabolje je da ponudite potpun paket. Na tržište izlazite sa tri –četri kompletirana programa u kojima su uključeni prateći sadržaji destinacije – gastronomija, aktivni odmor, kulturne znamenitosti... Prije neko što se kreira turistički proizvod potrebno je fokusirati ciljne grupe i izbjegavati komplikovane procedure, kazao je predsjednik udruženja “Busconncept.de” koje broji preko 1500 turoperatora.
-Programe, ponudu najbolje je predstaviti fotografijama uz prateće kraće tekstove. Crna Gora treba da potencira pejzaže, kazao je Goslich ističući da ljudi koji dolaze preko turoperatora žele aktivni odmor.
-Nijemci vole da budu na suncu, da dobro pojedu, da bude lijepa atmosfera, a istovremeno da sve funkcioniše kako treba, kazao je Goslich i iznio podatak koji je malo ko od prisutnih znao- Nijemci vole odvojene krevete

Wolfram Goslich se 25 godina bavi poslom turoperatera i ima veliko iskustvo kada je u pitanju edukacija i trening turističkih poslenika. Klijenti su mu bili turističke organizacije, ali isto tako i turoperatori specijalizovani za autobuska putovanja kojima je bio konsultant na kreiranju programa i strategija za ova tržišta.

Turistička organizacija Bar radionicu je organizovala za predstavnike hotelijera i turističkih agencija, među kojima su bili predstavnici hotela: “Kalamper”, “Princess”, “Pelikan”, “Trend Korala”, “Sea Fort”, “Nautilus”, “Porto Sole”, “Pharos”, “Sato”, “Acapulco”, “Adria”, “Adria Harmony”, “Stara čaršija” i predstavnici turističkih agencija: “Next travel”, “Direct booker Bar”, “AVE tours”, “Allegra”, “Barska plovidba” i “Riva Travel”.

Wolfram Goslich govorio je o stanju na tržištu turoperatora njemačkog govornog područja, strukturi tržišta i marketing mogućnostima, kao i šta je sve tuoperateru potrebno prilikom dolaska u Crnu Goru, kako koncipirati program putovanja, kada ga treba ponuditi...
Domaćini, TO Bar, omogućili su da Goslich tokom boravka u Crnoj Gori posjeti Virpazar, gdje je upoznat sa ponudom aktivnog odmora kao i kulturno – istorijskim sadržajem., selo Godinje, a organizovana je i posjeta vinskom podrumu i degustacija crmničkog vina. Takođe, obišao je i Stari Bar i Staru maslinu, Dvorac kralja Nikole, turistička mjesta i pojedine hotele. Organizovan je i susret sa predstavnikom udruženja maslinara i planinarskog kluba “Rumija”.
Edukativna, interaktivna i kreativna radionica “Kako pripremiti ponudu za njemačkog turoperatora”
jedna je od aktivnosti TO Bar na unaprjeđenju znanja i vještina u turizmu.

Direktor TO Bar Emil Kukalj istakao je da je važnije od statistika o broju turista i procenata, da turisti na najbolji način dožive destinaciju, važno je koliko su zadovoljni, spremni da preporuče destinaciju i svakako vrate se.
Za navedeno neophodna je strategija razvoja turizma

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar