Edukacija iz zemljišne knjige datirane 1430 godine

muzzej 2

Posjetom Pomorskog muzeja Crne Gore i Istorijskog arhiva Kotor učenici odjeljenja III-3, usmjerenja Pravno-administrativni tehničar, JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar otpočeli su realizaciju ovogodišnjih vannastavnih aktivnosti.

Obilaskom postavki Museum Maritimum, uz pratnju profesora Neđeljka Đurovića, srednjoškolci su bili u prilici da prošire svoja znanja o pomorskoj tradiciji Crne Gore. Posebno su bila interesantna opažanja učenika da bi i Bar trebao da ima sličan muzejski objekat.

muzzej 1

U izložbenom prostoru Istorijskog arhiva Kotor učenicima je organizovana prezentacija o ranijem radu, organizaciji i arhivskoj građi koja je pohranjena u ovoj instituciji. Nakon razgledanja trenutne postavke koja obuhvata srednjovjekovne zapise od prvog pomena imena Crne Gore, stručno osoblje arhiva omogućilo je posjetiocima uvid u stare zemljišne knjige, od kojih je najstarija bila datirana iz 1430. godine.

muzzej 3

Tokom ovog jednosatnog događaja učenicima je ukazano da arhivski dokumenti nisu samo najbolji svjedoci istorijskih događaja, već i da predstavljaju veoma važan izvor informacija za rad organa vlasti i javnih službi. Navedeni su brojni praktični primjeri o korišćenju javne arhivske građe za utvrđivanje pravno relevantnih činjenica, posebno onih dokumenta koji se odnose na vlasnost nad imovinom i druge imovinsko-pravne odnose. Učenicima su objašnjeni i izazovi savremene arhivistike koji izuskuju nova znanja, inovativne metode i primjenu odgovarajućih tehnoloških uređaja.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar