Regionalni vodovod Crnogorsko primorje obavještava javnost

tobla

Upravni odbor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ održao je XXXIII sjednicu u Podgorici u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma, na kojoj je razmatran konačan Izvještaj kontrolne revizije DRI i stavovi Revizorskog odbora Regionalnog vodovoda.

Podsjećamo da je kolegijum DRI, čijim je radom rukovodio Zoran Jelić, u julu 2017. godine, izdao ukupno 36 preporuka, od kojih se 32 preporuke odnose na Preduzeće, a 4 preporuke odnose se na druge državne organe. Kontrolnom revizijom u 2019. godini utvrđeno je da je 90% preporuka realizovano, što svjedoči o odgovornom pristupu i ozbiljnosti subjekta revizije. Nadležni kolegijum DRI nije izdao ni jednu preporuku koja ukazuje na nenamjensko trošenje sredstava, zloupotrebu službenog položaja ili bilo koji drugi oblik nesavjesnog postupanja u radu koji za rezultat ima materijalnu štetu nanijetu Preduzeću, tj. državnoj imovini.

Sa druge strane, UO ocjenjuje skandaloznim, pokušaj optuživanja menadžmenta Regionalnog vodovoda i članova UO da su oštetili preduzeće navodnim ispuštanjem pregovora sa Štrabag AG.

Radi pravilnog informisanja javnosti, jedini pregovori između Regionalnog vodovoda i Štrabag AG su vođeni 2014. godine, koji su nakon dva dana jednostrano prekinuti od strane Štrabag AG, koji je nakon toga pokrenuo sudski postupak pred crnogorskim sudovima o priznanju odluke, neugovorene, a samim tim i nenadležne arbitraže iz Pariza.

Netačno je da su pregovori vođeni 2017. godine. Naime, u januaru 2017. godine, Štrabag AG je preko Ministarstva finansija inicirao pregovore, ali isključivo o dinamici plaćanja kompletnog iznosa od 12 miliona eura. U cilju dokazivanja stavova Regionalnog vodovoda, zainteresovanoj javnosti na sajtu Preduzeća je prezentovana navedena korespondencija između Ministarstva finansija, Štrabag AG i Regionalnog vodovoda.

Podsjećamo javnost da je u januaru 2017. godine, sudski postupak pred Privrednim sudom Crne Gore još bio u toku i postavlja se pitanje: Ko bi platio višemilionski iznos bez dokumentacione osnove, za radove koji nijesu izvedeni, dok je sudski postupak još uvijek u toku?

U tom trenutku (januar 2017.) imamo 3 odluke Privrednog suda Crne Gore u korist Regionalnog vodovoda, da bi već u martu 2017. godine isti sud i četvrti put odbio zahtjev Štrabag AG za priznanje i izvršenje odluke nenadležne i neugovorene arbitraže iz Pariza, shodno konvenciji UN o priznanju i izvršenju međunarodnih arbitraža i na temelju crnogorskog Zakona o arbitraži.

UO je sa dozom profesionalnog razočarenja konstatovao kao grubu neistinu, da postoji ijedan zahtjev kolegijuma DRI za dostavljanje bilo kojeg dokumenta, koji Regionalni vodovod nije u cjelosti ispoštovao.

UO ostaje pri stavu iz 2017. godine, i ponovo potencira da se na stručnom nivou riješi dilema različitog tumačenja Međunarodnih računovodstvenih standarda 16 i 39, zbog različitih stavova, sa jedne strane kolegijuma DRI, i sa druge strane eksternih revizora iz reda velike četvorke na globalnom nivou ,,Ernst & Young“ i ,,Deloitte“, Svjetske banke, EBRD, profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore i Regionalnog vodovoda.

UO podsjeća javnost na trogodišnji zahtjev Regionalnog vodovoda da se na stručnom revizorskom nivou otklone neusaglašeni stavovi povodom različitog tumačenja primjene MRS, od strane gore navedenih institucija, jer se tako na jedino ispravan način, zasnovan na revizorskoj struci i zakonu, može riješiti ova profesionalna dilema.

UO sa indignacijom odbacuje kao neosnovane tvrdnje nadležnog kolegijuma DRI, da je Regionalni vodovod uticao na pogrešne odluke Vlade kao osnivača, o transformaciji preduzeća, a po pitanju učešća Investiciono-razvojnog fonda, u vlasničkoj strukturi Regionalnog vodovoda.

UO koristi ovu priliku da javno istakne profesionalizam svih zaposlenih i menadžmenta Regionalnog vodovoda i preko stotinu partnera, koji su kroz period blokade računa koji je trajao 268 dana, očuvali funkcionalnost regionalnog vodovodnog sistema i time omogućili uspješan završetak dvije turističke sezone, kao oslonca cjelokupnog ekonomskog sistema Crne Gore.

Takođe, obavještavamo javnost da očekujemo novu odluku Ustavnog suda u vezi spora sa Štrabag AG, čime potvrđujemo našu dosljednost da nadležne državne institucije utvrde istinu u vezi ovog privrednog spora koji traje od 2009. godine.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar