U toku Sajam primjenjenih umjetnosti, zanati u funkciji izrade suvenira

stand

Suveniri oslikavaju život i običaje jednog kraja na autentičan i unikatan način, dio su kulture pretočen u taj maleni predmet.

Samo orginalan suvenir sa mnogo šarma spaja zadovoljstvo, vještinu, hobi i posao, čini unikatni poklon za ponijeti dragim nam ljudima i podsjeća na boravak izvan grada prebivališta. Prepoznali su to organizatori Sajama primijenjenih umjetnosti u Baru: Business Startup Centar Bar, u saradnji sa JP Kulturni centar Bar i Edukativnim centrom Bar koji deset godina rade na oživljavanju starih zanata u funkciji izrade suvenira

Piše: Biljana Dabić

Na trodnevnom Sajmu u Baru, koji traje od 7.-9. avgusta na platou ispred Dvorca kralja Nikole, je 20 izlagača iz Bara, Podgorice, Nikšića... koji svojim radom na orginalan način predstavljaju segment privredne djelatnosti Crne Gore i upotpunjuju sadržajnost sekundarne turističke ponude. Ove godine, Sajam primjenjenih umjetnosti je obogaćen i dodatnim sadržajima u vidu pokaznih radionica, a izdata je i publikacija “Stari zanati u funkciji izrade suvenira”
Izrada suvenira korišćenjem starih zanata je značajan potencijal razvoja ženskog i socijalnog preduzetništva. Opština Bar podržava malu privredu, žensko preduzetništvo i ove godine po prvi put u Budžetu su predviđena sredstva za finansku podršku ženskom preduzetništvu, kao i podršku preduzetništvu

sanja

Jubilarni, 10 Sajama primijenjenih umjetnosti u Baru otvorila je sekretar sekretarijata za privredu u Opštini Bar mr Sanja Mitrović koja ima višegodišnje iskustvo rada u turizmu.
- Znam koliko znači promocija grada i države. Obilujemo prirodnim resursima, ali ono što je falilo bili su autentični proizvodi i rukotvorine. Trodnevna manifestacija je izuzetna prilika za upoznavanje kulturno-istorijskog nasljeđa, kazala je Mitrović koja je istakla da se organizatori iz godine u godinu trude da unaprijede programski sadržaj Sajma - ove godine promocijom kvalitetne publikacije i korisnim radionicama i prezentacijama.
-Za 2019. godinu opština Bar je predvidjela ukupno 135.000 evra za podršku i stimulisanje biznisa, kako postojećih, tako i onih koji tek treba da se razviju. Od tog iznosa prvi put za razvoj ženskog preduzetništva budžetom je planirano 35.000 evra. Javni konkursi biće objavljeni nakon završetka glavne turističke sezone, u septembru, kazala je Mitrović.

kukkalj

Direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj najavio je osnaživanje saradnje sa proizvođačima suvenira.
-Kada govorimo o turizmu, suveniri djeuju kao mala stvar, oni su, upravo suprotno, kazao je Kukalj dodajući da mnoge studije pokazuju da je šoping-turizam glavna aktivnost turista, pri čemu posebno mjesto zauzima kupovina suvenira koja daje dodatni doprinos lokalnoj ekonomiji.
-Turistički suveniri predstavljaju dio planirane, organizovane, sistemsko-razvojne turističke strategije jednog lokaliteta. Da bi dobili kvalitetan suvenir, osnovna pretpostavka mu mora biti kulturna baština i lokalni identitet. Suveniri na virtuelan način produžavaju mentalno zadržavanje turista na tom lokalitetu i onda kada ga je fizički napuste. Zadržavajući sjećanje na putovanje, taj detalj postaje nezaobilazni ‘okidač’ za ponovno vraćanje gosta, pa tako dobijamo najvrijednijeg gosta- onog koji se vraća, kazao je na otvaranju Sajma primijenjenih umjetnosti direktor TO Bar Emil Kukalj.
Prema njegovim riječima, oživljavanje i stavljanje u funkciju turizma starih zanata je način na koji možemo da predstavimo bogatstvo našeg identiteta.

tomasevic

Direktorka Business Startup Centar Bar Ivana Tomašević je podsjetila da je glavna intencija prilikom osnivanja BSC bila da što više unaprijedi sredinu i učini je plodnim tlom za razvoj privatnog biznisa.
-Preko 3.000 ljudi smo podržali preduzetničkim edukacijama koje su podrazumijevale davanje smjernica za započinjanje biznisa, pomoć prilikom pisanja biznis- planova, ali i unapređivanje vještina neophodnih za vođenje biznisa-pravnih i poreskih pitanja, finansijskih vještina... Dodjelom mikro kredita podržali smo preko stotinu lica, kazala je Tomašević, pozivajući preduzetnike da posredstvom veb sajta prate konkurs za dodjelu tih vidova podrške razvoju biznisa.
Prema riječima Tomaševićeve, okviru poslovnih prostorija poslovnog inkubatora podržano je 170 preduzeća
-Danas tokom šetnje gradom u prilici sam da vidim da su neki od onih sa kojima smo svojevremeno dijelili prostorije u sklopu BSC- a, postali samostalni i uspješni preduzetnici koji mogu da priušte kupovinu ili zakup lokala u kojem razvijaju biznis, kazala je Tomašević.

kulturni

Ispred Kulturnog centra izlagače i goste je pozdravila Darinka Škuletić
Prve noći Sajma, održana je promocija publikacije “Stari zanati u funkciji izrade suvenira” pripremljena u sklopu projekta “Unaprijeđenje crnogorske kulture kroz stimulisanje internacionalnog dijaloga i razvoja partnerstva u oblasti primijenjene umjetnosti i starih zanata” kojeg sprovodi Business Start Up Centar, u saradnji sa NVO Edukativni centar Bar, a finansira ga Ministarstvo kulture Crne Gore.U ovoj zanimljivoj dvojezičnoj publikaciji predstavljeni su raznolikost istorijskih tokova u kojima je nastajala kulturna baština Crne Gore i najznačajniji zanati koji su pratili razvoj crnogorskog društva, a koji se danas mogu primjenjivati u svojstvu suvenira. Svaki zanat u funkciji suvenira predstavljen u publikaciji zaslužuje posebnu priču, a ostaje mnogo interesantnog materijala i za druge publikacije koje će otrgnuti od zaborava tradiciju i običaje minulih vremena

sajam

Sajam primijenjenih umjetnosti u Baru ima i edukativni karakter. Naša sugrađanka Nada Roćenović je održala pokaznu radionicu kako nastaje tkana čipka, koja, kako nam je kazala, potiče sa Tenerifa, a kod nas se izrađuje od polovine 19. vijeka i to zahvaljujući pomorcima. Danas je pokaznu radionicu održala Maja Ivanković Jurišić iz Srbije, koja je učesnicima prenijela iskustvo kako je od hobija napravila biznis i brend.

Posljednjeg dana sajma (petak) ispred Dvorca kralja Nikolee pokaznu radionicu održaće Irina Zaičenko koja se bavi izradom šivenih i heklanih igrački, a izrađuje i slike od tijesta. Radionica počinje u 19:30.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar