Tradicija koja se čuva i traje vjekovima

banirr 1

U šestanskim selima nedavno je, na tradicionalan način, obilježen katolički blagdan Tijelovo koji slavi sjećanje na ustanovljenje Euharistije (svete žrtve) na Posljednjoj večeri.

Svjetkovina ovog vjerskog praznika, kojom se slavi djelovanje Duha svetoga kada se hljeb pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, počinje se masovnije obilježavati širom Evrope tokom 14.vijeka i u sebi obuhvata autentičnosti kraja u kojem se dešava.

U Šestanima je ova viševjekovna procesija u sebi uvezala vjersku svetkovinu, obilježavanje starog mita o očuvanja života i napretka, kao i snaženje međuljudskih odnosa koji predstavljaju veoma važno obilježje ovog kraja.

banir 5

Obredno izdizanje ranke ili banira, drvenog raspeća koje je ukrašeno zelenim rastinjem od lišća jasena, cera i duba, vrši se uz prve sunčeve zrake na obližnjim planinskim vrhovima ili prevojima koji gravitiraju šestanskim selima.

Nakon podignute ranke, uz prethodno zazivanje ili zajedničku molitvu Bogu da podari sloge i blagostanja, okupljeni nazdravljaju sa rakijom i jedu ritualno pripremljeni prijesnac ili prpeć, kojeg domaćice peku uoči noći polaska na ovaj drevni običaj.

banirr 4

Svjetkovina Presvetog tijela i krvi Isusove u Šestanima jedan je od najboljih primjera bogatstva nematerijalnog kulturnog nasljeđa Crne Gore.

banirr 3

Svjetkovanje je i ove godine pratilo svoj ritualni obrazac, pa su po selima održana okupljanja uz pjesmu i šalu za bogatom šestanskom sofrom. Ova nezaboravna druženja koja povezuju generacije i očuvavaju veze sa starim zavičajem najmasovnija su bila u gornjošestanskim selima Lukići i Dedići, kao i u donjošestanskim Marstjepovićima.

Brojne aktivnosti u Šestanima,pa i ovu potpisuje Udruženje građana „Šestani“ .

 

Baneb dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar