goran s 3

U najtežim momentima, nakon razornog zemljotresa prije 40 godina, kada je bilo nemoguće iz crnogorskih primorskih gradova uspostaviti vezu putem telefona, radio –amateri povezali su Barane sa ostatkom svijeta.

Piše: Biljana Dabić

O značaju radio-amatera rijetko se govori u redovnim okolnostima iako je međunarodna radio-amaterska unija (IARU) osnovana prije 94 godine u Parizu 18. aprila 1925. Osnovali su je predstavnici nacionalnih radio-amaterskih organizacija iz 25 zemalja. Time su pioniri radija i radio-tehnike stvorili svoju svjetsku organizaciju, a ovaj datum je proglašen Svetskim danom radio-amatera.

Radio-amateri dali su veliki doprinos nakon razornog zemljotresa koji je pogodio crnogorsko primorje prije 40 godina.

Tog 15.aprila 1979.godine, kada je zemljotres izazvao katastrofalna razaranja sa intenzitetom od 9 stepeni Merkalijeve skale, prvu vijest iz Bara je poslao novinar, dopisnik “Politike” Boško Milošević, zahvaljući radio - amaterima.

goran s 1

-Zeljotres kad je uadrio pobjegao sam iz kuće. Majka je bila ispred, rekao sam joj da ne ulazi. Uzeo sam motor i pošao kod Rajka Radulovića. Radili smo na dvije stanice uz agregate. Došao je novinar Boško Milošević i dali smo mu vezu preko Dubrovnik radija i preko njih je obavjestio beogradsku Politiku, kaže Goran Sekulović.

goran s 5

Radio-amateri su prepoznatiljivi po nesebičnom odzivu u vanrednim situacijama. Sposobni su da obezbjede komunikaciju i kada drugi, konvencionalni, sistemi veza zakažu.
-Radili smo u šatorima dva dana i dvije noći.Kad je došla vojska, grad je dobio struju i proradila je Pošta. Mi nismo više bili toliko potrebni, mada smo radili i narednih desetak dana.

goran s 4

Uglavnom smo davali informacije o stanovnicima Bara njihovoj rodbini, prijateljima u drugim gradovima i državama. Bilo je mnogo informacija. Na hiljade telegrama poslali smo u gradove Srbije, Bosne, Hrvatske i dalje. Rodbina Barana, prijatelji su se interesovali za svoje. Oni pođu u neki radio klub, formirala se radio veza za opasnost. Jugoslavija je imala radio vezu za opasnost i bila je određena frekvencija. U Baru smo imali kurire koji su išli po gradu, prigradskim naseljima i preko njih smo slali informacije, ali i dobijali one vijesti koje smo trebali poslati telegramom u svijet, kaže Sekulović dodajući da je komunikacija na blizu problem jer Crna Gora je mnogo mala i „preskače“ tako da su telegrami išli Ljubljana, Zagreb, Beograd, pa Podgorica.

-Nakon četri –pet dana napravili su nam baraku pa nam je to bio radio-klub. U toj baraci sam i spavao pet mjeseci. Razumio sam potrebu ljudi da se jave, saznaju kako su njihovi. Amateri su pokazali veliko srce, dušu i znanje. Funkcionisalo se besprekorno, prisjeća se naš sagovornik.

goran s 2

Radio-amater Goran Dragović sjeća se da su 15.aprila 1979. iz Bara u svijet prve vijesti o razaranju poslali radio amateri kluba “Volujica” Rajko Radulović i Goran Sekulović.
-Bila je i lokalna veza između štabova. Stanice su bile raspoređene po mjesnim zajednicama i s vremena na vrijeme sam čuo Stari Bar, Mrkojeviće...Jedan od štabova bio je postavljen na Žukotrlici. Uz mene je bio Boro Stanković i držali smo smjene po 12 sati. U glavnom štabu gdje je bila “smještena” Opština kod crvene zgrade bio je Boro Kelj i imao sam utisak kad god sam pozvao, on se javio. Činilo mi se kao da je spavao s mikrofonom, prisjeća se Goran Dragović dodajući da su preko “kratkih talasa” uglavnom obavještavali gdje treba da se rasporedi pristigla pomoć.

-Tih dana dogodi se i neki požar kod Ineksa, mi javljamo. Prve informacije, prvi utisci...a kad je formiran Radio Bar nije bilo više potrebe za našim angažovanjem, kaže Dragović

Inače, prva radio-telegrafska stanica na Balkanu proradila je na Volujici 3.avgusta 1904.godine iznad Bara. Bila je montirana za nepuna tri mjeseca. Njenom svečanom puštanju u rad 3. avgusta 1904. godine prisustvovao je i knjaz Nikola sa brojnom pratnjom.

Luka Bar unutrašnji baner

Posljednje vijesti

Thumbnail U Rijeci je danas potpisan ugovor o saradnji izmedju Barske plovidbe AD i Jadrolinije o održavanju brodske...
Više u kategorijama: Info  

porez bar me

Jedro 320x250

cerovo

AD Marina Logo

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar