Takmičenje “Najbolji biznis plan”

sesh

S ciljem promovisanja mladih ljudi, učenika JU Srednje ekonomsko – ugostiteljske škole, koji su se odvažili da preuzmu inicijativu, izrade biznis planove i pokažu svoje vještine prezentovanja  održano je takmičenje “Najbolji biznis plan”.

Od ukupno 21 biznis ideje na takmičenju je učestvovalo jedanaest učeničkih timova koji su prezentovali svoje projekte/poslovne planove. Na vrlo zanimljiv način su nas uveli u osnove preduzetništva koje im jako puno mogu koristiti u daljem životu.

Jako je bitno da na vreme saznate kako izgleda početak sopstvenog poslovanja. Postoji mnogo zamki u koje početnik može da upadne: Kako pronaći novac za otpočinjanje sopstvenog posla, šta je presudno da bi se ostvario uspjeh u preduzetništvu, kako se probiti na tržištu i donositi ispravne poslovne odluke? Odgovor na sva pitanja pokušala je višemesečnim radom i zalaganjem da im pruži profesorica Vesna Vulić.

Profesorica Vulić već godinama unazad podstiče preduzetnički duh mladih, omogućava konkretnu podršku onima koji hoće da pokrenu biznis i podržava razvoj preduzetništva kroz adekvatniji sistem obrazovanja i podsticanje preduzetničke kulture.

Prvo mesto na ovom takmičenju osvojio je biznis plan “Vinocikl” koji su veoma uspešno približile prisutnima Miljanić Anita i Kovačević Maša učenice II1 odjeljenja. Spoj uživanja i razgledanja lepota grada u jednom, vrlo atraktivnom rešenju za turiste ali i stanovnike Bara.

Drugoplasirani su Bogetić Dragica i Jovović Nemanja učenici II2 odjeljenja, sa idejom koja se zasniva na pravljenju jedinstvenih 3D kabina za slikanje koje bi predstavljale nešto novo u turizmu Crne Gore kako za turiste tako i za same građane.

Treće mesto pripalo je inovativnoj ideji za rešavanje problema čitanja osoba sa disleksijom učenika II1 odjeljenja Dragić Matije i Ćeklić Lazara.

Za najbolje biznis planove škola je obezbijedila novčane nagrade i to u iznosu od 70€ za prvo mjesto,50€ za drugo i 30€ za treće.

Kvalitet ideja i na njima baziranih biznis planova,procjenjivao je stručni žiri u sastavu: Vesna Antunović - Markoč, predstavnik Bisnis Start-up Centra i mr Nermin Škretović sa Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo. Pored njih,žiri su činili i predstavnici škole:Tijana Vukčević, direktorica; Šahin Šabotić, pedagog; profesorica Jelena Rovčanin i Ivana Perović, profesorica ekonomske grupe predmeta.

Ovo takmičenje predstavlja uvertiru za veliku Berzu preduzetničkih ideja,koja se održava 09.maja na Univerzitetu Donja Gorica.

Kao pohvalu za izuzetan preduzetnički duh i poslovno orijentisano razmišljanje učenicima je poručeno:
„Ako imate dobru ideju, svaki trenutak je pravi za započinjanje posla, bez obzira na društvene i ekonomske okolnosti. Ali važno je da prethodno imate znanje koje je primenjivo i da se neprekidno usavršavate. Morate biti uporni i istrajni, čak i ako vam izgleda kao da se sve zaverilo protiv vas. Uz takav rad i uz dobar proizvod, postoji velika šansa za uspjeh”.

urban radio

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar