Vodič u devetoj deceniji životne dobi

vodich 1

Kad čovjek voli posao koji radi ne broji godine, ni života, niti staža.

Piše: Biljana Dabić

Sa grupom turista kruzerom “La Belle de l’Adriatique” francuske kompanije Croisi Europe u Bar je stigao vodič Džon. On je svoju grupu koja je krenula na izlet u Stari grad povjerio vodiču iz Bara Aidi Krcalović u maniru vrhunskih profesionalaca . Prije nego što je njegova grupa sišla sa broda sam je došao do platoa ispreg gata 5, da provjeri- gdje je parkiran autobus i upozna lokalnog vodičaI ne bi ova priča bila za pričanje da gospodin Džon, holandskog porijekla, nije u devetoj deceniji životne dobi.

Vodič Džon ima 83 godine i preko šest decenija putuje svijetom radeći kao turistički vodič. U šali bi se moglo reći da je dva puta zaradio penziju, ali on je, očigledno, od onih rijetkih ljudi koji sebe ne vide u mirovini.

Vitalan, vješt u komunikaciji, spretan da sve drži pod kontrolom u heterogenoj grupi sa različitih govornih područja, spreman u svakom trenutku prevesti Aidine riječi na jedan od pet jezika koje govori. Sa lakoćom se popeo u Stari grad, savladao strme stepenice do akvadukta bez pauze, raspoložen za razgovor, sve vrijeme uočljivog džentlmenskog ponašanja prema damama u grupi.

Istoriju Balkana Džon poznaje bolje od mnogih Balkanaca, Crnu Goru, takođe. Boravio je više puta sa grupama u Kotoru i Budvi. Prvi put je u Starom gradu Baru.

Impresioniran položajem grada, istorijom, pečatom različitih civilizacija...odličnim vinom, priganicama, kozijim sirom, maslinama...domaćim proizvodima koje su probali u nacionalnom starobarskom restoranu Bedem...

vodich 2

Džonovo mišljenje dijele turisti iz Francuske, Njemačke, Holandije...koji su sa njim došli u Bar. Grupa koju zanima istorija Starog grada, način života na ovim prostorima u minulim vremenima, društveno- ekonomske prilike današnjice...šta sve Crna Gora nudi.

Zadivljeni pričom o skladnom suživotu naroda u Baru, na malom prostoru rovitog Balkana, u spontanoj priči sa loklanim vodičem turiste su zaintrigirali i jezici koji se govore u Crnoj Gori.

Bilo je simpatično njihovo pitanje - prevode li se zakoni Crne Gore na sve jezike kojim se ovdje govori- crnogorski, srpski, bošnjački, hrvatski, albanski... Zašto je evro valuta u Crnoj Gori koja nije članica EU, a u Hrvatskoj kuna iako su u Uniji? Zašto nema više panela za struju ako u Baru ima 270 sunčanih dana, da li to znači da je u Crnoj Gori električna energija jeftina...

Mnogima iz grupe je bila interesantna spoznaja da Crna Gora ima pet nacionalnih parkova, kanjone, raznoliku morsku obalu i najveće jezero na Balkanu sa ostrvima na kojima su manastiri...

vodich 3

Pitka priča vodiča o različitosti na malom prostoru za kratko vrijeme podstakla je da mnogi iz grupe kažu da će ponovo doći u Crnu Goru kako bi tu proveli 10-15 dana, što više videli i uživali.

Radeći sa ljudima koji putuju upoznate njihovu kulturu, navike, interesovanja- pokušavate da im na najljepši način predstavite destinaciju u koju su došli, vješto istaknete sve kvalitete i osobenosti mjesta koje posjećuju, trudeći se da im pažnja bude zaokupljena onim što čini našu prednost, kako bi zanemarili nedostatke, otišli zadovoljni i poželjeli da se vrate.

 

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar