sashha 5

 Elektronikom sam počeo da se bavim  od svoje osamnaeste godine-počinje priču za Jedro baranin Saša Vujović .


Ljubav prema elektronici prvi put se javila posle osnovne škole.Počelo je na taj način da se dobrom komšiji pokvario radio.Bio je to stari radio „lampaš“. Čitav komšiluk je znao, a i slušao „glasnu“ muziku pošto sam uvjek u slobodnom vremenu „čačkao“ oko pojačala, radija, kasetofona . Zamoli tako on mene da probam da popravim njegov radio,ja nekako uspijem da ga sredim i kako to onda ide ,on kaza svom rodjaku , njegov rodjak nekom drugom i pročulo se da sam majstor za elektroniku.

Nakon srednje skole idem u Beograd gde upisujem Višu elektrotehničku školu i usput jedan kurs praktične nastave popravke televizora, radija ,pojacala itd.
A onda,kako to biva, stigao je poziv za za vojsku.Po preporuci mog profesora Vaseljevica vojsku služim u ispod Avale -VES protiv reketnI sistem Neva.

shha 1

Nastavljam baviti se elektronikom. Radim na radarima štelovanje i kalibraciju na post sistemima.

Prodje vojni rok.Počijem muzičku karijeru. Sviram na klavijaturama ,bend sa svojim bratom Mićom Vujovićem ,prvo tezge ,a potom smo ucestvovali na budvanskom festivalu itd.

Postajem veliki fan hi-fi sistema i kvalitetnog zvuka. 90tih godina upoznajem prijatelja, sada kuma Gay Fabijana Velovića u Baru poznatiji kao „englez“ pošto je rodjen i živio u Engleskoj,dok se nije oženio i skrasio u Zeljevo.Gaj je školovan elektoničar, muzičar ,čovjek od koga se možes sve od elektornike naučiti.

Usavršavajući svoje znanje , odlučujem da restauriram svoje prvo pojačalo visoko kvalitetnog zvuka .Odlučujem se za Linsley Hood.iz 1969g,zatim, sredjujem „lampaš“ pretpojačalo Wiliams iz 58g,tako je krenula strast za starim referentnim HI -FI uredjajima.

shha 1

Pojacalo Linsley hood je vrsta tranzistorskog pojacala A klase .Hood je bio fizičar. Dobio je Wiliams lampaško pojačalo sa shemom da napravi,a kada ga je napravio , dopao mu se topao zvuk koje proizvode same lampe. Taj dobar zvuk,koji daju pojačala sa lampama,naveo je Hooda na ideju da napravi tranzistorsko pojacalo,tranzistore, koji oponasaju zvuk lampaša i pa se takva pojacala svrstavaju u A klasu.

Linsley hood je suvo pojačalo, pa pravim Wiliams predpojacalo da nebih remetio koncepciju plivajuceg toplog zvuka koji sam dobio. Pojacala sa lampama-„lampaši“ su jako skupa i jako je tesko doći do kvalitetnih lampi, tako da mi je za sve ovo trebalo da skoro dvije godine vremena.

Onda sam odlučio da napravim gramofon.Za izradu kučišta mi pomaze prijatelj- stolar Nenad Luksic. On se pobrinuo za dizajn i napravio kako kaže naš narod „fabrički“- gramofonska rampa montirana karbonska A ketridz Audio tehnika at 95.

sashha 3
Kupujem stari lampaski radio TESLA 53 iz 53 god. Restauracija je trajala skoro tri mjeseca. Tesla 53 radio napravljen je od starih njemačkih lampi , zalihe iz drugog svjetskog rata.

sashha 4
Motor choper od elektronskih komponenata sam napravio i od djelova hard diska. Volim motore. Napravio sam  i dva mala robota. To su Beam roboti. Planiram ići na takmičnja u elektronici- napraviti solarnog robota sa što manje djelova i logično ,moraju da imaju neku funkciju.

Onda smo otvorili pivo,i pustili stari dobri rokenroll sa ploča.Sjetili se opet starog vremena,kada  je zvučnik bio zvučnik,ne bubice u ušima.Ako komšiluk ne čuje,kao da muzika ne svira,naravno ponekad.Za dobar zvuk,uvjek su potrebni dobri uredjaji.Saša ih je napravio.

Piše:Anto Baković

Posljednje vijesti

Thumbnail Zvijezda je rođena, rođena je predstava. Imamo predstavu i to je najbitnije.
Više u kategorijama: Art  Info  More  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

porez bar

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar