Hljeba imaju dovoljno a ljubavi na pretek!

Gotovo svi na okupu

Fitura, Pakiza, Valjbona, Valjon, Ardijana, Sevdija, Elvira, Maljsor, Elvir, Emina, Emin, Vehbija i Halil, djeca su Bajrama (47) i Šuhrete (43) Salihi iz barskog naselja Tomba čiji žagor žestoko odzvanja ovim krajem.

PIŠE: Alma LJUCA

Za sada imaju dovoljno djece za "fudbalski tim" (uz dvije izmjene), a da li će uskoro na svijet možda doći i još neko pojačanje ostaje da se vidi. Bračni par Salihi za sada nema takvih planova, ali, ako se desi pojačanje ne bi imali ništa protiv. Supružnici poručuju da bi bili srećni ako bude još prinova!

Pod krovom ove porodice vlada ljubav i sloga, dijeli se sve što ima a članovi familije međusobno pomažu.

Iako nije lako nahraniti “petnaest usta”, hljeba ima dovoljno a ljubavi na pretek. Ovako su nam započeli svoju priču Bajram i Šuhreta, roditelji trinaestoro djece koje smo zatekli gotovo sve na okupu.

Djeca su Božji dar, a prema nama je Bog zaista bio milostiv. Djeca su sva zdrava, poslušna i skromna u prohtjevima. Trudimo se da hljeba imaju, da budu radni, časni i pošteni. U školu ide njih četvoro i solidni su đaci”, priča Bajram, glava porodice Salihi koji se jedini stara i zarađuje u familiji.

Kao fizički radnik radi na barskim grobljima, ali motikom i krampom zaradi nešto i preko toga u naselju. Znaju ga u Baru svi kao vrijednog, časnog i poštenog, tako da su mu Barani prošle godine pomogli da kupi plac i sagradi kuću u naselju Tomba.

Doselio sam se sa Kosova u Bar kad sam bio mali. Rad na grobljima sam naslijedio od oca koji se time bavio dok je bio živ. Od toga nema neke velike zarade, ali ima dovoljno za hljeb, dok kapne neki euro i pored toga jer me ljudi zovu da im nešto okopam, uredim baštu... Ne libim se nijednog posla samo nek ga ima”, priča pun optimizma Bajram koji uspijeva u ovom teškom vremenu da opstane, prehrani brojnu decu i da se ne žali.

Ne oskudijevamo ni u čemu. Supruga se stara oko hrane, a djeca jedno o drugom.

Starija djeca pomažu da mlađe pripremi za školu, do budu uredna posebno najstarije kćerke koje su zadužene za to, dok braća brinu o mlađim sestrama u školi. Tako smo ih vaspitali po sistemu “svi za jednog jedan za sve”, pojašnjava Bajram navodeći da kad ima tako puno djece, više su vezana i da se nekako više vole.

Kada je riječ o vaspitanju djece, nema isti stav kao njegova supruga. Dok on smatra da im treba pružiti sve, majka Šuhreta misli da za nešto moraju i sami da se izbore.

Moraju svakog trena imati neke obaveze, jer ako nemaju neku obavezu, onda će da rade nešto što ne treba i što ne smiju i ono što će ih povesti na pogrešan put. Ja sam malo strožija po tom pitanju jer želim da budu dobri i pošteni, jedino će se tako uklopiti u društvo i biti poštovani. Zato nas u cijelom naselju poštuju i vole”, ističe Šuhreta koja je, kako kaže, najmanje polovinu svojih najboljih godina života provela u trudnoći.

Do prošle godine, živjeli smo u jednoj prostoriji u jednoj trošnoj baraci ispod same planine Lisinj. Nije bilo ni vode ni struje . Težak je to bio život, a posebno što nam djeca nijesu imala uslove da se školuju. Bogu hvala i Baranima koji su nam pomogli da se skućimo i napravimo ovaj dom kako bi naša djeca živjela normalno kao i ostala djeca”, priča ova barska heroina kojoj je sada, kaže, najveći problem kod djece što ne može istovremeno svima da im pruži potrebnu pažnju.

Ne mogu svi da joj sjednu u krilo kad požele, pa se javlja trenutna ljubomora, koja ih brzo prođe”, priča ona.

Ova hrabra i požrtvovana majka preporučuje da mladi bračni parovi imaju po najmanje troje dece, jer su, kako kaže “ona radost u svakoj kući”. Da li će biti brojnija ova porodica u skorije vrijeme supružnici Salihi nisu željeli ni da potvrde ni demantuju. Priznaju, ipak, da su zdrastveno oslabili. Oboje imaju dijabates i, kako kažu, to je največi razlog što za sada odustaju od još prinova.

Četvoro malih Salihija su školarci i svi su solidni i primjerni đaci. Drugovi u školi, kaže desetogodišnja Emina, ne zavide joj što ima toliko braće i sestara, ali sa ponosom ističe da joj je učiteljica rekla da je zbog toga puno bogata.

Srećni roditelji priznaju da se svako dijete po karakteru razlikuje na svoj način, ali ih na kraju sve spaja ljubav.

Najmlađi Halil tek broji petnaest mjeseci i trenutno je glavna faca familije. Oko njega se svijaju svi, ljuljajući kolevku u kojoj čvrstim snom spava, za sada, najmlađi Salihi.

{galerija}obale/2018/11/salihi{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar