probe

Predstavnici Društva maslinara Bar su protekle sedmice boravili na hrvatskom ostrvu Korčula u gradiću Vela Luka.

Tamo su učestvovali na maslinarskoj manifestaciji: „Dani Korčulanskog maslinovog ulja“.
Prijateljstvo sa Korčulanskim maslinarima, posebno sa rukovodstvom i članovima Udruge maslinara Vela Luka traje već dugi niz godina. Zajedničke aktivnosti barskih i korčučanskih maslinara, studijske posjete, edukacija za senzorske ocjenjivače maslinovog ulja su izrodile prava prijateljstva maslinara sa obije strane tako da su Barani sa zadovoljstvom prihvatil poziv za učešće na manifestaciji Dani Korčulanskog maslinovog ulja.


Barski maslinari su imali zadovoljstvo i privilegiju da prisustviju veoma zanimljivim i važnim predavanjima. Predavanje na temu: "Zaštita tradicionalnih poljoprivrednoprehrambenih proizvoda", je održala prof.dr.sc. Jelena Dugum, pomoćnica ministra poljoprivrede. Prisustvo i predavanje visoke predstavnice Ministarstva je Manefestaciji dalo na značaju a maslinarima priliku da postavljaju konkretna pitanja. Tema zaštite je za Barane bila veoma zanimljiva jer se odavno razmišlja i planira zaštita maslinovog ulja proizvedenog od domaće autohtone sorte Žutica.


Obzirom da Crna Gora još uvjek nema panel za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja, predavanje koje je na temu senzorske ocene kvaliteta maslinovog ulja održala dr.sc. Mirela Žanetić je osvježilo znanje Barskih ocjenjivača ulja i potvrdilo da se na ovom polju u Crnoj Gori mora intezivnije raditi. Višegodišnji prijateljski odnosi za dr. Žanetić i njena sprenost da pomogne edukaciju i uspostavljanje panela u Crnoj Gori daje „vjetar u leđa“ namjerama formiranja crnogorskog panela. Dr. Žanetić već digi niz godina vodi panel za senzorsku ocjenu kvaliteta na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša i njeno znanje i iskustvo su dragocjeni za uspostavljanje panela.


Manifestacija je pored edukativnih, imala i kulturno zabavne sadržaje pa su posjetioci mogli uživati u muzici koju su izvodili „mladići“ po izgledu i duhu, od kojih ni jedan nije bio mlađi od 80 godina. Mediteranska gastro ponuda je bila izuzetna, bilo je puno ribe, škampa, školjki i drugih lokalnih specijaliteta.


Barani su uz zahvalnst za gostoprimstvo koje im je ukazano u Vela Luci svoje prijatelje pozvali na starobarsku Maslinijadu i druge maslinarske manifestacije koje se organizuju u Baru. Sa radošću će dočekati goste iz Vela Luke i pokušati da predsjedniku udruge maslinara Vela Luka gospodinu Ranku Surjanu i njegovim prijateljima uzvrati bar djelić gostprimstva sa Korčule.

Edukacija koja se stiče na ovakvim manifestacijama i njeno prenošenje na ostale je za crnogorske maslinare jako bitno ali još bitnija su prijateljstva koja se godinama uspostavljaju i grade i kada se uz prijateljstvo i druženje i razmjenu znanja i iskustava nauči mnogo više.

ViM BANER

Jedro 320x250

AD Marina Logo

Alter Modus

baneb reklama

djokic

 baneb jedro

  Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Barski vatrogasci su  više od dva sata gasili požar koji je danas po podne izbio u zaleđu Male...
Više u kategorijama: Info  More  Obale  Sport  

baneb reklama

AD Marina Logo

djokic

 baneb jedro

regionalni vodovod novi

Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

 

 

 

 

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti

 

 

 

 

 

 

 

//Track Outbound Link Clicks (function trackOutbounds() { var hitCallbackHandler = function(url,win) { if (win) { window.open(url, win); } else { window.location.href = url; } }; var addEvent = function(el, eventName, handler) { if (el.addEventListener) { el.addEventListener(eventName, handler); } else { el.attachEvent('on' + eventName, function(){ handler.call(el); }); } } if (document.getElementsByTagName) { var el = document.getElementsByTagName('a'); var getDomain = document.domain.split('.').reverse()[1] + '.' + document.domain.split('.').reverse()[0]; // Look thru each a element for (var i=0; i < el.length;i++) { // Extract it's href attribute var href = (typeof(el[i].getAttribute('href')) == 'string' ) ? el[i].getAttribute('href') : ''; // Query the href for the top level domain (xxxxx.com) var myDomain = href.match(getDomain); // If link is outbound and is not to this domain if ((href.match(/^(https?:|\/\/)/i) && !myDomain) || href.match(/^mailto\:/i)) { // Add an event to click addEvent(el[i],'click', function(e) { var url = this.getAttribute('href'), win = (typeof(this.getAttribute('target')) == 'string') ? this.getAttribute('target') : ''; console.log ("add event", url); // Log even to Analytics, once done, go to the link ga('send', 'event', 'outbound', 'click', url, {'hitCallback': hitCallbackHandler(url,win)}, {'nonInteraction': 1} ); e.preventDefault(); }); } } } })();