probe

Predstavnici Društva maslinara Bar su protekle sedmice boravili na hrvatskom ostrvu Korčula u gradiću Vela Luka.

Tamo su učestvovali na maslinarskoj manifestaciji: „Dani Korčulanskog maslinovog ulja“.
Prijateljstvo sa Korčulanskim maslinarima, posebno sa rukovodstvom i članovima Udruge maslinara Vela Luka traje već dugi niz godina. Zajedničke aktivnosti barskih i korčučanskih maslinara, studijske posjete, edukacija za senzorske ocjenjivače maslinovog ulja su izrodile prava prijateljstva maslinara sa obije strane tako da su Barani sa zadovoljstvom prihvatil poziv za učešće na manifestaciji Dani Korčulanskog maslinovog ulja.


Barski maslinari su imali zadovoljstvo i privilegiju da prisustviju veoma zanimljivim i važnim predavanjima. Predavanje na temu: "Zaštita tradicionalnih poljoprivrednoprehrambenih proizvoda", je održala prof.dr.sc. Jelena Dugum, pomoćnica ministra poljoprivrede. Prisustvo i predavanje visoke predstavnice Ministarstva je Manefestaciji dalo na značaju a maslinarima priliku da postavljaju konkretna pitanja. Tema zaštite je za Barane bila veoma zanimljiva jer se odavno razmišlja i planira zaštita maslinovog ulja proizvedenog od domaće autohtone sorte Žutica.


Obzirom da Crna Gora još uvjek nema panel za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja, predavanje koje je na temu senzorske ocene kvaliteta maslinovog ulja održala dr.sc. Mirela Žanetić je osvježilo znanje Barskih ocjenjivača ulja i potvrdilo da se na ovom polju u Crnoj Gori mora intezivnije raditi. Višegodišnji prijateljski odnosi za dr. Žanetić i njena sprenost da pomogne edukaciju i uspostavljanje panela u Crnoj Gori daje „vjetar u leđa“ namjerama formiranja crnogorskog panela. Dr. Žanetić već digi niz godina vodi panel za senzorsku ocjenu kvaliteta na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša i njeno znanje i iskustvo su dragocjeni za uspostavljanje panela.


Manifestacija je pored edukativnih, imala i kulturno zabavne sadržaje pa su posjetioci mogli uživati u muzici koju su izvodili „mladići“ po izgledu i duhu, od kojih ni jedan nije bio mlađi od 80 godina. Mediteranska gastro ponuda je bila izuzetna, bilo je puno ribe, škampa, školjki i drugih lokalnih specijaliteta.


Barani su uz zahvalnst za gostoprimstvo koje im je ukazano u Vela Luci svoje prijatelje pozvali na starobarsku Maslinijadu i druge maslinarske manifestacije koje se organizuju u Baru. Sa radošću će dočekati goste iz Vela Luke i pokušati da predsjedniku udruge maslinara Vela Luka gospodinu Ranku Surjanu i njegovim prijateljima uzvrati bar djelić gostprimstva sa Korčule.

Edukacija koja se stiče na ovakvim manifestacijama i njeno prenošenje na ostale je za crnogorske maslinare jako bitno ali još bitnija su prijateljstva koja se godinama uspostavljaju i grade i kada se uz prijateljstvo i druženje i razmjenu znanja i iskustava nauči mnogo više.

Posljednje vijesti

Thumbnail JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje “ Petar II Petrović – Njegoš” dobila je danas vrijednu...
Više u kategorijama: Info  Art  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar