Kad je 16 hiljada za 13 odsto više od 20 hiljada (turista)

KP 8

Da logika odavno nije omiljena nauka na balkanskim prostorima to smo već shvatili, da statistika (matematički metod) potiče iz teorije vjerovatnoće i to smo naučili.

Ali, kako neuvjerljivom podatku povjerovati? Ili, kome vjerovati?

Da li zvaničnim podacima iz 2017. godine kada smo u ovo vrijeme imali preko 20 000 turista, ili ovogodišnjim kad na barskoj rivijeri boravi oko 16 000 gostiju, ALI 13 % VIŠE

Piše: Biljana Dabić

Prošle godine na barskoj rivijeri u ovo vrijeme odmaralo se preko 20 hiljada gostiju – Ovo je podatak koji je objavila RTCG. Kako je javnost tada obavjestila državna televizija „U Baru trenutno boravi 20,43 hiljade turista, što je četri odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu (misli se na početak druge polovine avgusta 2016.)
Prema istom izvoru RTCG „U hotelima je 3,63 hiljade gostiju, tri odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, odmaralištima 986 ili 19 odsto više, a u privatnom smještaju 15,81 hiljada ili tri odsto više. Od ukupnog broja gostiju, stranih je 20,18 hiljada ili tri odsto više nego prošle godine, a domaćih 250 ili deset odsto manje nego prošle godine.

Godinu dana kasnije, opet smo u „višku“- istina, samo onom “varljivom” statističkom

Objavile novine, prenijeli portali “Na barskoj rivijeri, prema zvaničnoj evidenciji, boravi trenutno 16. 282 turista, što je za 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
Stranih turista je 15.974, što je 13 odsto više nego lani u isto vrijeme dok je domaćih svega 308 ili 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, prenijele su Dnevne novine.
Od ovog broja 3.717 ili 14 posto više boravi u hotelima, dok u odmaralištima ima 1.108 ili 16 odsto više, a u privatnom smještaju ljetuje 11.457 turista ili 13 posto više u odnosu na uporedni period prošle godine. Uprkos brojnim faktorima koji su uticali da sezona ne bude još bolja, prema procjenama TO Bar ova sezona će biti uspješnija od prethodne.”

Biće, da živimo još jedno “varljivo ljeto”.

Ili, po zakonu vjerovatnoće s obzirom da smo iz godine u godinu u konstantnom procentualnom povećanju broja gostiju – minimalno 10%, prije decenije na barskoj rivijeri nije bilo ni jednog turiste?!

No, bilo kako bilo, u ozbiljnim turističkim destinacijama akcenat stavljaju na broj noćenja, i dobit - to su suštinski parametri uspješnosti jedne turističke sezone.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar