jeevvra

Na danas održanoj XIX sjednici Upravnog odbora Regionalnog vodovoda kojom je predsjedavao Đorđije Đoko Vukčević, konstatovao da Regionalni vodovod neće bankrotirati uprkos činjenici da je tokom jučerašnjeg dana Regionalni vodovod pod blokadom koja proističe iz odluke Apelacionog suda Crne Gore o isplati 12 miliona eura kompaniji „Strabag“, izjavio je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

"Nakon višemjesečnog kašnjenja u realizaciji ugovora za izgradnju kontinentalnog kraka regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje koji su 01. aprila 2008. godine zaključili Regionalni vodovod i „Strabag“ AG iz Austrije, te brojnih propusta tokom izvođenja radova, u decembru 2009. godine, Javno preduzeće „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je raskinulo ugovor sa austrijskom kompanijom koja je bila zadužena za izgradnju predmetne dionice. Nakon raskida ugovora Regionalni vodovod je preuzeo radove u hidrološki najnepovoljnijem periodu godine i već 28. jula 2010. godine su potekle prve količine vode ka opštinama Budva, Kotor i Tivat, čime je spašena turistička sezona 2010. godine, a sam projekat, kako se pokazalo u narednim godinama, je opravdao slogan „Projekta koji je promijenio Crnu Goru“. Od tada pa do danas je, kroz uredno vodosnabdijevanje, značajno unaprijeđen kvalitet života svih stanovnika Crnogorskog primorja, a o uticaju na turističku privredu dovoljno govore podaci o rastu prihoda od turizma i stranih direktnih investicija, kojih sigurno ne bi bilo da na primorju i dalje ima nestašica vode za piće", rekao je Jevrić..

On je dodao da, ne ulazeći u analizu i komentar sudskih presuda povodom odluke o isplati 12 miliona eura kompaniji „Strabag“, Upravni odbor Regionalnog vodovoda konstatuje da je identičan stav stavu Regionalnog vodovoda po ovom pitanju imao i Privredni sud Crne Gore nalazeći da se ne može priznati nadležnost arbitražne institucije koja prethodno nije bila ugovorena između ugovornih strana – istakao je Jevrić.

"Regionalni vodovod je u prethodnim mjesecima preduzeo niz aktivnosti na očuvanju osnovne djelatnosti preduzeća i urednom snabdijevanju vodom Crnogorskog primorja tokom glavne turističke sezone uprkos ovom velikom, naslijeđenom, poslovnom izazovu. U tom smislu se sa zadovoljstvom može konstatovati da je dosadašnji period turističke sezone protekao bez problema po pitanju vodosnabdijevanja iz regionalnog vodovodnog sistema, a za očekivati je da se takav trend nastavi i u predstojećem periodu. Pored toga, u saradnji sa ministarstvom finansija i ministarstvom održivog razvoja i turizma, osigurana je održivost državnih garancija za međunarodne i domaće kredite koje je izdala Vlada Crne Gore za narednih nekoliko mjeseci, čime je ukupan dug prema Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Erste banci sa 36 miliona eura sveden na oko 14 miliona eura, jer je Regionalni vodovod do sada otplatio preko 22 miliona eura glavnice, uz podrazumijevano izmirenje svih poreskih obaveza prema državi, poslovnim partnerima i zaposlenima", istakao je Jevrić.

Upravni odbor Regionalnog vodovoda je na današnjoj sjednici usvojio tri modela za rješenje ove situacije, a u saradnji sa Vladom Crne Gore, u narednom periodu će donijeti odluku o optimalnom rješenju, kako bi se osim ovog izazova dodatno omogućio nastavak započetih razvojnih projekata.

"To se u prvom redu odnosi na povezivanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, zatim na početak izgradnje 11 km cjevovoda kao druge faze sistema na dionici Budva-Tivat, te izgradnju lokalnih vodovodnih mreža u opštini Bar. Realizacija razvojnih projekata će obezbijediti dodatne prihode preduzeću i omogućiti brže i sigurnije izvršenje svih obaveza Regionalnog vodovoda u vezi rješenja ovog poslovnog spora. Sa druge strane, Upravni odbor i menadžment Regionalnog vodovoda očekuju da će kompanija „Strabag“, kao značajan činilac u privredi Crne Gore, imati poslovnog senzibiliteta i da će u ovom trenutku pokazati svoj profesionalni odnos, društvenu i sveukupnu odgovornost", zaključio je Jevrić.

ViM BANER

Jedro 320x250

AD Marina Logo

Alter Modus

baneb reklama

JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

 baneb jedro

Klime Baković

ave tours 1

djokic

baner Adria

baneb jedro

Posljednje vijesti

Thumbnail Službenici CB Bar su u Sutomoru zaustavili i kontrolisali vozilo kojim je upravljai M.K. (50).
Više u kategorijama: Info  Obale  Info  

baneb reklama

AD Marina Logo

Luka Bar unutrašnji baner

 baneb jedro

regionalni vodovod novi

Klime Baković


ave tours 1

djokic

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti