koncert rok 1

Veliki broj gledalaca uživao je sinoć u revijalnom programu „Barskog ljetopisa“ – Rok operi, u izvedbi novosadskog „Big Benda“ i orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Koncert na Šetalištu kralja Nikole, koji je najavljivan kao veliki muzički spektakl ne samo da je opravdao očekivanja, već se izdvojio, sudeći po komentarima mnogobrojne publike, kao jedno od dešavanja sezone, a svakako i jedino ove vrste u Crnoj Gori.

Hitovi kao što su: Eye of the Tigar, We will rock you, Another brick on the wall, Stairway to heaven, We are the champions, Bohemian rhapsody, Lite my fire, I love Rock&Roll, Proud Mary, ali i oni koji su obilježili regionalnu rok scenu, kao što je „Par godina za nas“, grupe EKV, samo su neke od pjesama koje su se sinoć mogle čuti u izvedbi šezdesetočlanog sastava, koji je predvodio dirigent Fedor Vrtačnik, jedan od idejnih tvoraca cjelokupnog projekta.

Ideja da se započne ova saradnja najpre je potekla od mene i direktora Opere Srpskog narodnog pozorišta. Imali smo srećnu okolnost da smo već posedovali notni materijal i to iz 2008. godine, koji je rađen za jedno američko tržište. Spojili smo dva muzička subjekta i dobili rok operu. Ovo je velika priča postavljena prvi put na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 12. januara, koja je od tog momenta bukvalno rasprodata sedam puta. Ovaj projekat, vjerujemo, ima sjajnu budućnost, kazao je dirigent Vrtačnik, aranžer i vođa novosadskog „Big benda“.

Ovaj koncertni program himni rok i pop muzike, obrađenih u operskom maniru predstavlja, ne samo ekskluzivan repertoar na ovim prostorima zanimljiv sa aspekta kombinacije žanrova, već je i nesvakidašnji događaj na kome različite generacije i poklonici najraznovrsnijih muzičkih pravaca skupa pjevaju evergrin tekstove i oživljavaju duh jednog vremena zahvaljujući kome su imena rok grupa Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple, Queen, Beatles, Tina Tarner... ušla u enciklopedije svjetske muzike 20. vijeka.

Priča o rok operi je jedna velika priča. Kad uđete dublje u nazive kompozicija, istorije izvođača shvatite da se ne radi samo o muzici. Što se tiče odnosa prema publici, mi smo dužni da modernom, savremenom slušaocu ponudimo ovakvu vrstu programa, prilagođavajući se pritom njemu. Muzika nije stala u 18. ili 19. veku. Muzika teče, puno toga se konstantno dešava. Jednostavno moramo biti u toku, a rok opera to jeste, dodao je Vrtačnik, najavivši da je u pripremi još jedan projekat ovakvih razmjera, koji će biti kombinacija opere i mjuzikla.

Kao solisti sinoć, pred publikom iz više crnogorskih gradova, ali i gostima našeg primorja nastupili su: Danka Adamov, Renata Starović Petošević, Maja Andrić, Dragana Keler, Zoran Šandorov, Vojislav Malešev i Jelena Končar, solistkinja opere SNP-a. Koncert je organizovan u saradnji sa Turističkom organizacijom Bar i kompanijom „Rabbit Records“.

red plovidbe

Jedro 320x250

Baner Tomić 1

 emporio

baneb reklama

regionalni vodovod novi

 

baneb jedro

 Svetionik logo glavni

 optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro


emporio junior

pascuci 320

F radio bočni

 optotim nova adresa 320 

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Tradicionalni 15. Memorijal “Danilo – Dano Delibašić” u fudbalu, održan je u nedjelju, 09....
Više u kategorijama: Sport  Info  Art  Obale  

baneb reklama

 

emporio

Svetionik logo glavni

 Baner Tomić 1

baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

optotim nova adresa 320

baner Adria

emporio junior


JPMD 320

Adria

pascuci 320

F radio bočni

 pascuci 320

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti