Zmije na turističkoj ruti

plava zagora

Nije šala- nova turistička ponuda Crne Gore mogle bi biti zmije.

Bilozi tvrde da je okolina Bara “pravi herpetološki biser, od Zubaca, Ostrosa i Vladimira, do Mikulića, Mrkojevića, Možure”. Inače, u Crnoj Gori zmije su već u “biznisu” , ali u drugoj djelatnosti – trgovini. Privatni kolekcionari za par zmija,ženku i mužjaka, spremni su platiti i 400 evra, pa je zbog toga, kako navode biolozi, poskoka sve manje na Adi Bojani.

Piše: Biljana Dabić

Dok kod mnogih izazivaju strah i nelagodu, zmije su ralog zbog koga ljubitelji ovih gmizavaca namjerno dolaze na neki lokalitet. Biolog Vernes Zagora koji se herpetologijom-izučavanjem gmizavaca u Crnoj Gori bavi sedam godina, kaže da ima interesovanja specijalizovanih grupa, prevashodno iz zapadne Evrope, da dolaze u Crnu Goru kako bi vidjeli gmizavce, hvatali ih, fotografisali, a zatim vratili prirodnom staništu.

-To i nije novina. Slične ponude već se rade u Hercegovini. Naravno, takvim grupama je potreban dobar poznavalac terena. U konkretnom slučaju za ovu turističku ponudu u barskom kraju su interesantni Lisinj, Mrkojevići, okolina Virpazara...a kad je Crna Gora u pitanju jedan od najinteresatnijih lokaliteta je planina Bjelasica gde je najlakše naći šarke i šargane, zmije otrovnice, kaže Zagora.

Na pitanje, kako se opremiti za ovakvu avanturu, naš sagovornik objašnjava: “Bez rukavica se ne ide. Zaštitne rukavice su neophodne i uvjek se trebaju koristiti za hvatanje zmija. Kad se zmija uhvati, sledi fotografisanje. Ljubitelji zmija uglavnom znaju koju zmiju su uhvatili. Nakon što se tokom sat – dva naprave zadovoljavajuće fotografije, zmija se pušta. To rade istinski ljubitelji ovih gmizavaca koji na planeti Zemlji žive 150 miliona godina duže od nas zbog čega su nezamjenjivi dio prirode”.

Prema riječima biologa, od aprila do novembra je moguće vidjeti zmije, a vremenski uslovi koji zmiji prijaju jeste sunce posle kiše, umjerene temperature.

- U ljetnjim mjesecima, kada su temperature oko 40 stepeni, zmiju je skoro nemoguće vidjeti. Kad su takvi dani, kreće se u ranim jutarnjim satima, oko 5:30 do 8 sati, pojašnjava Zagora koji je sa kolegom iz Beograda Aleksandrom Simovićem autor prve publikacije o zmijama “Zmije Crne Gore”. Ova publikacija u izdanju Crnogorskog društva ekologa “okupila” je sve zmije na “jednom mjestu” uz objašnjenja i fotografije. Edukativni tekstovi , odlične fotografije zmija snimljenih uglavnom u Crnoj Gori ukoričeni su u publikaciji čija je svrha da upozna širu javnost sa izgledom, karakteristikama, staništem ...zmija Crne Gore. Ujedno je i vid uvoda u potencijalnu specijalizovanu turističku ponudu za ljubitelje prirode i ekologije.
Bilozi tvrde da je okolina Bara “ pravi herpetološki biser, od Zubaca, Ostrosa i Vladimira, do Mikulića, Mrkojevića i Možure”.

- Ističem važnost očuvanja biodiverziteta ne samo sa aspekta ekologije, već i iz ekonomske sfere, jer je posmatranje prirode jedna je od najbrže rastućih grana turizma, i kod nas zbog toga iz dana u dan dolazi sve veći broj turista iz Zapadne Evrope, dodao je Zagora.

U CrnojGori živi 15 vrsta zmija od kojih je pet otrovno, raspoznaju se po izraženoj cik-cak šari na gornjoj strani tijela i njihova dužina je do 70 cm. Sve odrasle zmije duže od jednog metra koje žive u Crnoj Gori nisu otrovne, već bezopasne. Naučno je dokazano, u kontaktu sa čovjekom zmije pokušavaju pobjeći. U slučaju da nemaju izbora, odlučuju se na poslednju opciju, a to je samoodbrana koja se može završiti ujedom.

Fotografije zmija u publikaciji uglavnom je snimio Aleksandar Simović.

- Zmiju nije lako fotografisati jer uglavnom bježi. Da bi nastala ovako jasna fotografija nekada je potrebno i dva sata, objasnio je Zagora.

MANJE POSKOKA NA ADI

Na Adi Bojani sve je manje crvenih poskoka. Jedan od razloga je biznis sa zmijama.

- U pijesku, na samoj plaži Ade nikada nisam vidio poskoka. Oni se mogu vidjeti u šiblju, grmovina, ali i tamo ih je sve manje. To su zmije koje ljudi vole imati u privatnim kolekcijama i drže ih kao kućne ljubimce. Njihova cijena se kreće od 60 do 400 evra, u zavisnosti da li je u pitanju mužjak, ili ženka, kakvu šaru imaju na leđima. Najveća cijena se postiže ako se u paru prodaju ženka i mužjak. Inače. ženke su skuplje jer su veće i imaju ljepše šare od mužjaka, objasnio je Zagora.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar