Turistička ponuda Bara predstavljena na beogradskom i sajmu u Minhenu

Bar TOB

Na 40. Međunarodnom sajmu turizma “IFT”, koji se održao od 22. do 25. februara 2018. godine u Beogradu, Turistička organizacija Bar je nastupila na zajedničkom štandu Nacionalne turističke organizacije, Lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede.

Na ovoj tradicionalnoj veoma značajnoj i uspješnoj manifestaciji nastupilo je preko 1 103 izlagača iz 50 zemalja, a bilo je više od 70 000 posjetilaca.

Sa TO Bar nastupili su brojni predstavnici turističke privrede iz barske opštine. Hoteli: HTP „Trend Korali“, „Princes doo“, HTP „Atlas hotels group“, „Sidro“, „ Porto Sole“, „Sea Fort“, „Južno more“, „Kalamper“, „Nautilus“ „Adria“, “Montenegro“, „In“, „Lovćen“, predstavnici privatnog smještaja: apartmani „Lara“, vila „Metohija“, vila „Glavanović“, „Lux“ , „Filipović“ , „Dedić“ i turistička agencija „Riva travel“.

TO Bar je na sajmu promovisala nove turističke proizvode, a akcenat je stavila na promociju panoramske rute “Na dvije čarobne obale”. Svi posjetioci su upoznati sa kompletnom ponudom na ovoj ruti, kako od prirodnih resursa, atrakcija, vidikovaca sa kojih se pruža veličanstven pogled na jezero i planinske masive tako i ponudu spomenika kulture. Ove godine panoramska ruta je upotpunjena novim sadržajima: stazama orhideja, endemskog i ljekovitog bilja.

Vladalo je veliko interesovanje turističkih agencija i individualaca za: cijene u privatnom i hotelskom smještaju, izlete na Skadarskom jezeru, za biciklističke staze i pješačke ture po okolnim planinama, manifestacije, turističke atrakcije, kulturno istorijsko nasleđe itd.

Većina hotelijera je obnovila ugovore i produžila dosadašnju uspješnu saradnju sa turoperatorima i turističkim agencijama, a neki od njih su sklopili ugovore sa novim agencijama iz Srbije i drugih zemalja učesnica sajma.

Posjetioci našeg štanda pored upoznavanja sa ponudom za ovu sezonu, imali su i priliku da degustiraju domaće crmničko vino, lozu, kao i domaću pršutu, sir i masline.

Naš štand su posjetili i brojni mediji kojima su date izjave o kompletnoj ponudu na barskoj rivijeri.

Ove godine održan je III Turistički forum u organizaciji Odbora za turizam Privredne komore Srbije i Ambasade Crne Gore u Srbiji, na temu ,,Unaprijeđenje regionalne saradnje kroz korišćenje sredstava razvojne pomoći u turizmu”. Na forumu je aktivno učešće uzela i direktorica Turističke organizacije Bar, Neda Ivanović koja je prisutnim učesnicima foruma predstavila primjere dobre prakse u korišćenju bespovratnih sredstava od IRD, GTZ i IPA fondova u ukupnom iznosu cca 475 000 eura ( izgradnja i oprema 4 TIB: Čanj, Sutomore, Šušanj, Dobra Voda, Centar za posjetioce u Virpazaru, Turistički vodič primorja, Promociju i stvaranje turističkih proizvoda, Nulti kilometer, Fotomonografija, Izrada propagandnog materijala TO Bar, Ciclo tur., Prezentacije na sajmovima, turistička signalizacija ,bilbordi, Uvođenje prvog EU Ecolabel sertifikata za smještajne kapacitete (Budvanska rivijera, Privatni smještaj „Kod Slavka“ u Baru), Međunarodne izložbe poznatih barskih umjetnika u Mesanji (ITA), Igumenici (GRE), Tirani (AL) i Baru (MNE).

Prema zvaničnim podacima MONSTAT-a, barsku opštinu je u 2017. godini, u hotelima i drugom kolektivnom smještaju posjetilo 18 035 turista iz Srbije, što je 14,96 % više nego u 2016. godini, koji su ostvarili 103 059 noćenja, što je 10,79 % više nego u 2016. godini.
U ukupnom turističkom prometu u barskoj opštini u 2017. i po broju dolazaka i noćenja u hotelima i drugom kolektivnom smještaju, turisti iz Srbije su na prvom mjestu.

Sajam Minhen 2018 1

TO Bar je u istom periodu predstavila turističku ponudu barske opštine na specijalizovanom sajmu za aktivni turizam „F.re.e.“ u Minhenu od 21. do 25. februara 2018. godine, na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, zajedno sa LTO i turističkom privredom. Sajam je okupio 1 300 izlagača iz 70 država i preko 135 000 posjetilaca.
Brojne posjetioce našeg štanda smo upoznali sa turističkom ponudom i dijelili novi reklamni materijal TO Bar: katalog - Dobrodošli na dvije čarobne obale u kome se nalaze opšte informacije o turističkim mjestima barske opštine, kulturi, atrakcijama i legendama, panoramskoj ruti – “između dvije čarobne obale” sa 8 vidikovaca - dugoj 115km, različitim vidovima aktivnog odmora, manifestacijama, turističkim agencijama itd, zatim katalog smještaja sa cijenama, bukmarkere, dvd - turističku razglednicu Bara, postere, kalendare i dr.
Njemački turisti su ljubitelji prirode, pa su se najviše interesovali za pješačke ture, biciklizam, sportove na vodi i druge vidove aktivnog odmora, a od smještajnih kapaciteta najviše za kampove. Informisali smo ih i o ponudi na području Skadarskog jezera, kao i o bogatom kulturno istorijskom nasleđu, o vinskim podrumima, tradicionalnoj kuhinji.
Tokom sajma, predstavnici Crne Gore održali su prezentacije aktuelne ponude, a u okviru sajma posebno je promovisana i nova linija nacionalne avio kompanije „Montenegro Airlines“, koja će od početka maja do kraja oktobra saobraćati na relaciji Minhen - Tivat, dva puta sedmično.
Prema istraživanju koje je realizovano od strane Udruženja za odmor i putovanja (FUR) broj putovanja njemačkih turista u prošloj godini je iznosio oko 69 miliona, dok su njemački turisti potrošili 69 milijardi eura na odmor i putovanja i u 2018. godini se očekuje kontinuirani rast putovanja.
Prema zvaničnim podacima MONSTAT-a, barsku opštinu je u 2017. godini, u hotelima i drugom kolektivnom smještaju posjetilo 1 661 turista iz Njemačke, što je 65,76 % više nego u 2016. godini, koji su ostvarili 6 679 noćenja, što je 77,34 % više nego u 2016. godini.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar