Zlato za čokoladnu krušku sa pistaćima

kuvar 1 Copy

Kulinarstvo je jedna od oblasti kulture u kojima kreativnost pomjera standarde, vještina spremanja i serviranja ima umjetnički izraz sa ciljem da se zadovolje sva čula, i ugodi ukusima.

PIŠE: Biljana Dabić

Ovo je način na koji profesor kulinarstva Srednje ekonomsko – ugostiteljske škole Bar Dejan Aleksić motiviše učenike da zavole kuvanje. Da uspjeva već su potvrdili zapaženim učešćem na brojnim manifestacijama i osvojenim nagradama na takmičenjima.

Troje učenika Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar (SEUŠ), kulinarski smjer, osvojili su medalje na državnom takmičenju u kulinarstvu ”II Gastro kup Budva 2018” koje je održano prvog dana vikenda u metropoli crnogorskog turizma.

-Sva tri učenika Srednje ekonomsko – ugostiteljske škole Bar koji su učestvovali na državnom takmičenju u kulinarstvu održanom u Budvi osvojili su medalje. Svojim kulinarskim umjećem, vještinom spremanja, po ocjeni šefova kuhinja eminentnih crnogorskih hotela i predsednika Udruženja šefova kuhinja Crne Gore Vuka Mitrovića, profesora iz Beograda, naši učenici su u samom vrhu. Kao njihov profesor i mentor, ponosan sam, kazao je profesor kulinarstva Dejan Aleksić dodajući da su iz jedne škole, po propozicijama takmičenja mogla učestvovati maksimalno tri učenika.
Državno takmičenje u Budvi okupilo je oko 60 učesnika, učenika srednjih uostiteljskih škola. Učenici su uz konsultacije i preporuke svog mentora, mogli izabrati u kojoj od šest kategorija će se takmičiti.

Prvi put na državnom takmičenju je učestvovala učenica 2.razreda SEUŠ Milica Bošković I osvojila je zlatnu medalju u kategoriji pripreme deserta- čokoladna kruška sa pistaćima. Srebrne medalje osvojili su: Anela Muratović (IV razred) u pripremi piletine, kao i Muhović Sead (II razred) u kategoriji tjestenine. Njih dvoje, takođe, na kakmičenju učestvuju prvi put. Uz diplome i medalje, učenicima je odličan plasma na državnom takmičenju otvorio vrata najboljeg crnogorskog hotela “Splendid”

Takmičenje je održano u novootvorenom kabinetu kuvarstva i restoraterstva SMŠ “Danilo Kiš” u Budvi. Na čelu žirija bio je Vuko Mitrović, predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore. Pored njega, jela su ocjenjivali i šefovi kuhinja eminentnih crnogorskih hotela, kao i profesori sa Gastronomskog fakulteta iz Beograda.

- Zbog brojnih školskih obaveza moji učenici imali su svega nekoliko dana da se pripreme. Konkurencija je bila jaka. Postigli su sjajne rezultate. Ponosan sam na njih, kazao je prof. Aleksić, koji je takođe bio i jedan od sudija.
Prema njegovim riječima, žiri je bio rigorozan i vodio računa o svakom detalju. Vrjednovano je puno toga - od pristupa tzv.boxu u kojem se radi, preko higijene, ophođenja sa namirnicama, da li je racionalno i ekonomično. Potom, ocjenjivani su kompletan utisak izgleda tanjira, kombinacija namirnica, da ima proteina, ugljenih hidrata, bjelančevina, a da je sve izbalansirano. Komisija je ispred sebe imala normativ sa tačnom gramažom i recepturom. Desetak njih je degustiralo i ispitivalo takmičara, objasnio je prof. Aleksić.

{galerija}obale/2018/2/kuvar{/galerija}

paskuci

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar