VREMEPLOV: "Piratski sto" pod Starom maslinom

mcf

Bar, 3. novembar 2002. godine.

PIŠE: Anto BAKOVIĆ

Pod krošnjom Stare masline na Mirovici okupilo se preko 200 učesnika. Na stolu površine 12 m2 bile su servirane sve đakonije podrumijske kuhinje kao i specijaliteti kužine južnog Jadrana.

Manifestaciju smo nazvali „Piratski sto pod Starom maslinom“. Projekat je te godine predat Opštini i dobio je usmenu podršku. Tri dana uoči manifestacije podrška nam je otkazana uz objašnjenje da projekat nije od interesa Opštine.

Mediteranski centar fotografije nije otkazao manifestaciju.

Ko odgleda ovaj video prilog mogao bi da pomisli da je riječ o “preteči” Maslinijade. Ko zna da je tog ljeta bio pripremljen projekat manifestacije kojom bi se Bar i prigodnim festivalom etablirao kao prijestonica maslinarstva na ovom dijelu Jadrana i koji bi promovisao nadaleko poznate poljoprivredne proizvode i specijalitete podrumijske kuhinje kao vrijednost koju treba i turistički valorizovati, teško ga je razvujeriti  a video  otkriva upravo to – nukleus budućeg maslinarskog festivala.

Ali u zvaničnim analima zavedena je drugačija priča. Predloženi projekat nije prihvaćen. Nepun mjesec kasnije jedan drugi jeste. Ostalo je istorija...

Ipak, i ovaj video prilog je svjedocanstvo jednog vremena i događaja koji će, makar kao ideja, ako ne kao zamajac pokrenuti neke stvari u Baru. Nek stoji na sajtu YouTube da sačuva od zaborava jedan volonterski poduhvat i optimistički projekat. "Zli jezici" će reći da se "prvi mačići" u vodu bacaju. Iz neke druge perspektive stvari bi mogle drugačije da se sagledaju. 

Panta rei. Od ideje do realizacije nekad treba preći put na kojem kapije ne otvara samo znanje, dobra volja i hrabrost.

https://www.youtube.com/watch?v=JIWQo1Fn9m0

Luka Bar unutrašnji baner

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar