FOTO: Vranac je proslavio Crmnicu

vino i ukljevi 17

Turističko- poljoprivredna manifestacija Festival vina i ukljeve u Virpazaru počeo je danas. Festival u slavu vina i skadarske ribe, preteča svih festivala u barskom kraju – Maslinijade, Koštanijade....prvi put je održan prije 21 godine.

Začeci festivala pokrenuli su i turističku valorizaciju pitomog crmničkog kraja, u kome su obnovljeni podrumi u kućama predaka, napravljeni novi...Raznovrsnost ponude, Nacionalni park Skadarsko jezero, kvalitetna, domaća hrana, razlozi su zbog kojih glavna turistička sezona u barskoj opštini počinje s proljeća u Virpazaru i završava se u oktobru.

PIŠE: Biljana Dabić

Tradicionali Festival vina i ukljeva otvorio je u subotu predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić koji je istakao istakao da je Skadarsko jezero i Crmnica jedan od najperspektivnijih djelova barskog kraja.

- Poslednjih godina ulaže se dosta u vinski turizam, u vinske staze, u sve ono što Crmnica može da ponudi turistima. Preko 60.000 turista je prošle sezone izašlo na jezero, i platilo četiri eura ulaz u Nacionalni park, da bi posmatrali i uživali u prirodnoj ljepoti. Mi smatramo da zajedno sa Nacionalnim parkom "Skadarsko jezero" moramo napraviti zajedničku strategiju, a Opština Bar kao domaćin ovog kraja ulagaće još više u ovaj kraj, i napraviti još veću valorizaciju ovog kraja - kazao je Srzentić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i generalnog direktora za poljoprivredu Danijela Stolica je istakla da iz godine u godinu napreduje i kvalitet i ponuda crnogorskih poljoprivrednika.

- Ministarstvo će i dalje davati podršku da u narednom periodu imamo sve bolje proizvode, da se unaprijedi taj kvalitet. Današnja manifestacija je jedna od najznačajnijih manifestacija koja povezuje poljoprivredu i turizam - kazala je pomoćnica ministra i organizatorima požljela da sledeće godine imaju još više učesnika, proizvođačima dobar plasman.

U ime organizacionog odbora i MZ Crmnica Đuro Marković ističe da su prethodni festivali održani ovdje u drevnom Virpazaru u potpunosti opravdali svoj cilj.

- Uveliko su doprinijeli razvoju vinogradarstva i očuvanju autohtone sorte vinove loze vranac na prostorima ne samo Crmnice, već i na svim prostorima Crne Gore gdje vinova loza uspijeva. Ove manifestacije ne bi bilo da nije crmničkog vranca. On je proslavio Crmnicu i crnogorsko vino širom svijeta, kazao je Marković i podsjetio prije mjesec dana na internacionalnom simpozijumu su objavljeni rezultati obimnog naučnog stručnog genetskog istraživanja o vrancu i drugih autohtonim crmničkim sortama.

- Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Opština Bar, savjetodavna služba Biotehničkog instituta, Agrokombinat "13. jul-Plantaže", kao nosioci razvoja vinogradarstva u Crnoj Gori, uveliko su doprinijeli da savremeni vinogradari proizvode kvalitetno vino - kazao je Marković.

On je iskazao žaljenje što danas nije prisutan čovjeka, entuzijasta, organizator prethodnog festivala, čovjeka velikog srca i dobre duše, predsjednika MZ Crmnica Đura Pejovića, koji se tragično preselio u vječnost. Đuro Pejović je bio dio ovog Festivala.

Nakon zvaničnog otvaranja, zabavni program je počeo koncertom Zdravka Đuranovića, zatim je atmosferu hladnih decembarskih dana zagrijao orkestar Aleksandra Sofronijevića, pa je usledio nastup grupe Akademija, KUD Jedinstvo, a uručene su i nagrade za najbolje pjesme o vinu. Prva nagrada dodjeljena je novinarki Ivanki Leković za pjesmu “Crmničko vino”, druga Vladimiru Ceroviću, treća Milosavu Đokoviću.

U Centru za posetioce Virpazar organizovana je izložba fotografija Lazara Pejovića i Duška Miljanića sa Foto Festa Bar 2017

Na preko 60 štandova gosti imaju priliku da uživaju u autohtonim proizvodima ovog kraja i u nedelju.

U nedjelju program počinje u 11 sati nastupom FA “Rumija”, nakon čega sledi koncert Darka Martinovića. Od 11:55 nastupaće KUD “Sv. Jovan Vladimir”, a od podneva Dženan Lončarević. Za 14 sati je zakazana dodjela nagrada za najbolja vina, a poslednji segment Festivala je nastup guslara.

Festival organizuju TO Bar, MZ Crmnica, Udruženje vinara"Crmnički vranac" i Udruženje vinara "Crmnica i Paštrovići", a pokrovitelj manifestacije su Opština Bar i Turistička organizacija Bar.

(U sledećem tekstu – Utisci vinara, posjetioca Festivala vina i ukljeva)

{galerija}obale/2017/12/festival{/galerija}

ave tours unutrašnji

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar