VIDEO: Barska maslina brendirana u Beogradu

maslinijadda 2017 26

Medijska ekipa iz Srbije posjetila je u organizaciji TO Bar prošlog mjeseca naš grad u vrijeme održavanja Maslinijade. Minulih nedjelja u vodećim beogradskim medijima objavljeno je na desetine reportaža o Baru i barskim maslinama. Priloge su objavljivali Blic, Kurir, portal Na dlanu...  Jedna od najatraktivnijih reportaža objavljena je na sajtu producentske kuće Radost života koju prenosimo integralno:

IZVOR: RADOST ŽIVOTA

Maslina, sveto drvo, odvajkada je visoko poštovano među ljudima. Simbol mira, čistote, snage i obilja, ovo drvo je u Bibliji i simbol pomirenja između Stvoritelja i ljudi. Golubica je u kljunu, nakon potopa, u Nojevu barku donela grančicu masline.

Sam abijent starog Bara na Crnogorskom primorju donosi nam, u novembru, kada na našim kontinentalnim stranama jesen već počinje da kiti prirodu plamenim prelivima crvene, oker i narandžaste, atmosferu bliskosti ljudi po kulturi i tradiciji različitih, a u slavlju Masline ujedinjenih, u želji da pokažu i prikažu poštovanje za biljku i plod koji se među domaćinima gaji vekovima. Topli osmesi i skromnost domaćina i domaćica koji na tezgama nude različite vrste maslina autohtone sorte žutica, bogatog i nežnog ukusa – crne, zelene, sa belim lukom ili peršunom, maslinovog ulja, vina likera i tradicionalnih pita i kolača čine barsku Maslinijadu još toplijom.

U ovom kraju, bogatstvo se nekada merilo brojem maslinovih stabala koje domaćin poseduje – mladić se nije ni mogao oženiti ako u posedu nema bar pet maslina.

U starom Baru je i maslina stara više od 2040. godina, jedno od tri najstarija stabla masline u svetu. Ovo drvo u narodu ovog kraja poznato je i kao Mirovica, jer su se zavađene porodice pod krošnjom masline mirile i izrucale zavete pomirenja. Turisti u ogromnom broju hrle da obiđu tri kruga oko ovog prastarog stabla, koje još uvek rađa plodove, jer legenda kaže da će se svakom ko oko ove masline obiđe tri kruga, život ispuniti ljubavlju, uspehom i zdravljem.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=rHjgsOmdaVg

Okupani Suncem, kameni ostaci starog Bara i kaldrma uglačana nebrojenim koracima, romantični doksati ukrašeni cvećem, poslastičarnica u kojoj se dele ušećerene jabuke od kojih jezik i usne ostaju jarko crveni, kafanice koje služe ćevape, toliko ukusne, da se recepti čuvaju kao najveća tajna i reka ljudi...

Maslinijadu u Baru za jedan dan poseti više od 10 000 ljudi, koji dođu da prošetaju jednom od najstarijih sačuvanih primorskih tvrđava, kupe masline, kesten, nar, mandarine, suve smokve, probaju od svake domaćice po malo tradicionalne tespištje ( tradicionalnog kolača, malo tvrđeg od urmašice), probaju i kupe baršunastog ukusa ali opasno jaka crmnička vina ( za koja vinogradari tvrde da su snažni afrodizijaci) ili se zabave isprobavanjem neverovatne ponude domaćih likera: od čokolade, kafe i vina, kivija, nara ili smokve (poslednji povoljno utiče na rad štitne žledzde, pa ga i devojke i momci piju u većim količinama, navodno ne samo zbog odličnog ukusa nego i zbog zdravstvenih dobrobiti).

Kada govorimo o čuvanju zdravlja, onda je ipak Maslina, kojoj je čitava manifestacija i posvećena, nenadmašna. Dok se leti devojke vredno mackaju maslinovim uljem ne bi li dobile bronzanu boju tena, onda je ceo ostatak godine rezervisan za dobrobiti maslinovog ulja i maslina na trpezi. Poznato je da masline imaju snazžno antioksidativno dejstvo, da štite organizam od kancera i slobodnih radikala koji su izazivači mnogih oboljenja, deluju kao pravi melem za čitav kardiovaskularni sistem, osnažuju i štite organizam, a posebno se preporučuju ženama, kao nežnijem i krhkijem polu.

Vredelo je, kao što i svaki put vredi, ponovo proći kanjonom Morače i zinuti od čuda nad onolikom snagom i lepotom priorode – stene poređane kao dečje igračke Transformers, a pažljivo oko može da vidi neke od tih stena koje izgledaju kao prave zamišljene bake ili natmurene, brižne dede – kao od brega odvaljene, iklesane u steni, voljom prirode. Zimzeleno drveće na tom putu opasuje sva brda, a posebno su interesantna stabla koja odolevaju i strahovitom nagibu i tom nepreglednom kamenu, rastući, prkosno i ponosno, objavljujući svoju ličnu pobedu u planinskom šancu.

Tako i maslinjaci autohtone sorte žutica u Baru i njegovoj okolini odnose pobedu, kao čuvari jedne od najlepših i najukusnijih maslina na čitavom svetu.

baner 850x200px

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar