Ljepota Skadarskog jezera oduševljava strane turiste

VIRPAZAR TOB 122

Skadarsko Jezero, najveće gnjezdilište ptica na Balkanu i nekadašnje ribarsko selo Virpazar, postali su jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Crnoj Gori.

PIŠE: Alma LJUCA (DNEVNE NOVINE)

Do nedavno su Virpazar I NP Skadarsko jezero bilo samo izletište, ali su stvari poslednjih godina počele da se drastičnomijenjaju.

Pored jezera koje je nadaleko poznato po bogatstvu flore i faune, kao i kulturno-istorijskim spomenicima, turistima pažnju privlači i crmnički kraj kao ekološki kutak u kojem nalaze netaknutu prirodu.

Bračni par iz Austrije ,Volfang i Trude Maksel  su po prvi put u Crnoj Gori,i po njihovom mišljenju Skadarsko jezero i njegova okolina je za njih bilo najveće iznenađenje . Iako su smješteni u Kotoru  najviše vremena su posvetili obilasku jezera, Crmnice, stare masline i Starog Bara.

“Iako smo došli u Kotor , mi već treći dan ne idemo iz Bara. Opčarini smo onim što smo vidjeli .Nismo ni znali da na ovoj planeti ima ovako mjesto gdje u nekoliko sati možete biti na planini,jezeru, moru i riječi, vidjeti jedinstvene ptice,jesti najukusniju hranu i piti najljepše vino.Opčarani smo i stanovništvom koje je srdačno i gostoprimno. Ovo je mjesto gdje bi mogli ostati da živimo, jer se ovdje uživa u životu”, ističu Makselovi.

Iste utiske prenijeli su nam i gosti iz Švedske, Ante Stolnake i Ingle Gilera koji, takođe, prvi put dolaze u Crnu Goru.

“Odmor smo planirali da provedemo u obilasku Albanije,Crne Gore i Hrvatske . Međutim, promijenili smo odluku nakon onoga što smo vidjeli u ovoj maloj zemlji. Iako je zemlja tako mala treba nam nekoliko odmora da obiđemo sve ono što bi željeli. Za sada smo obišli samo Kotor, Cetinje, Durmitor i Žabljak, međutim kad smo počeli sa obilaskom južnog dijela ove male zemlje, vidimo smo da ćemo ostati mnogo duže u Crnoj Gori nego što smo planirali . Sam susret sa Virpazarom i Skadarskim jezerom je bio ono što nismo očekivali . Raj… Bilo je to pravo iznenađenje … Nakon krstarenja po Skadarkom jezeru već drugi dan biciklima obilazimo ovaj kraj. Uživamo u svakom trenutku.Ostalo nam je da obiđemo Staru Maslinu i Stari grad ,a onda nažalost moramo dalje .Vraćamo se u našu hladnu zemlju ….”, sa notom tugom završavaju priču  Ante Stolnake.

I drugi naši sagovornici su imali slične impresije. Većina njih hvali i domaću kuhinju. Mariju i Viktora Jurjeva iz Rusije, Mekenzi i Derek Klarsfelda  iz Francuske i Aniku i Paul  Damen iz Belgije smo zatekli u restoranu hotela Pelikan na Viru uz  crmničko vino, jezersku ukljevu i domaću maslinu .

Menadžer ovog hotela Aleksandar Dragić kaže da već nekoliko dana od kada su na Viru oni isključivo traže domaću kuhinju  i crmničko domaće vino.

“Oduševljeni su našom  ribom, kako ukljevom tako i krapom ali i vinom, Nažalost  i dalje je ovo samo izletište gdje turisti samo u prolazu svrate, Naš hotel koji datira iz 1928 godine ima svega devet soba na raspolaganju ,i sam je atrakcija za turiste jer je sačuvao svoju autentičnost iz tog doba, dok na potkrovlju imamo mali muzej sa ekponatima iz ovog kraja. Nastojimo da privučemo turiste sa raznim ponudama ,ali parking proctor i prilaz Virpazaru je i dalje naša rak rana. Godinama uzaludno šaljemo dopise  Opštini Bar I Nacionalnom parku,ali sve ostaje na obećanjima.S obzirom da mještani Vira žive od turizma,tražili su i da se urade šetališta oko jezera i biciklistička staza, jer to bi privuklo turiste i ovaj kraj više nebi važio samo za izletište već bi turisti došli da odmaraju . Sve više to strain turisti traže ,jer su oduševljeni ovim krajem kao jedinstvenim eko kutkom koji ima ovako jedinstveno jezero”, objašnjava Dragić.

To nam je potvrdila direktorka TO Bar koja kaže da je sve više turista koji traže odmor u miru I tišini koji nalaze u crmničkom kraju .

“Sa panoramskom  rutom nazvanom   „Između dvije čarobne obale“ željeli smo da promovišemo  sve što je lijepo i na jednoj i na drugoj obali Bara,ali I da promovišemo barsko zaleđe koje i te kako ima šta da ponudi . Lijepa  vijest je da se turizam iz godine u godinu sve više razvija na drugoj našoj obali  na Skadarskom jezeru, jer su u crmničkim selima u kojima se domaćini bave izdavanjem smještaja, kuće pune već od prvog aprila, a neke i tokom cijele godine. uglavno se radi o turistima iz zapadne Evrope, Francuzi, Belgijanci, Holanđani  koji borave isključivo u ovom dijelu opštine, zadovoljno će  direktorica Ivanović.

Osim tri rijeke, jednog velikog jezera i više brda, Virpazar ima i tri kamena mosta, svoje polje, Crmnicu, tvrđavu Besac, željezničku stanicu, hotel i školu , a stanovnika, ni stotinu. Većina njih živi od jezera baveći se ribolovom i ugostiteljstom .Svi imaju svoje barke koje nude za krstarenje  najvećim jezerom na Balkanu i najvećim ptičjim rezervatom u Evropi.

Pored  ulaznice u NP ,,Skadarsko jezero“, od 4 eura izuzev djece , koja uključuje posjetu Centru za posjetioce na Vranjini i Virpazaru, tematskog centra u Rijeci Crnojevića, edukativnih staza, kao i korišćenje platformi za posmatranje ptica, vožnja brodom košta  od  5 do  6 eura po osobi.Tom prilikom  vidjet ćete  bogato kulturno i vjersko nasleđe Crne Gore, ptičji raj sa oko 280 vrsta ptica, ribarska sela sa autentičnom arhitekturom, plažama, uvalama i raskošnom vegetacijom, isI mnogo toga što će vas ostaviti bez daha .

{galerija}obale/2017/8/skadarsko{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar