Preko 90 odsto turista na Skadarskom jezeru čine gosti iz Francuske

VIRPAZAR

Direktorka Turističke organizacije Bar Neda Ivanović ocijenila je da je ove godine turistička sezona u Crnoj Gori uspešna po broju turista, a da se poslednjih godina razvija i seoski turizam za koji su najviše zainteresovani gosti iz Zapadne Evrope.

IZVOR: Agencija BETA

"Preko 90 odsto turista na Skadarskom jezeru čine gosti iz Francuske", rekla je ona agenciji Beta.

Prema njenim riječima, ove godine je mnogo uloženo u izgradnju infrastrukture i izgradnju hotela kako bi ovu godinu što spremnije dočekali turističku sezonu.

Trenutno opština Bar ima 36 hotela, a 11 hotela su sa četiri zvezdice.

Kapaciteti u hotelima su 6.000 ležaja i preko 25.000 ležaja u privatnom smeštaju, a cijene smještaja su od pet do 50 evra u privatnom smještaju, a u hotelima od 16 evra do 115 evra.

"Ponuda je velika, ali smo posebno ponosi na to što se nalazimo na dve vodene površine, morske i jezerske i što je aktivni odmor postao sve popularniji. Brojne agencije nude turistima nezaboravan doživljaj na obje obale, ali i u Crmničkim podrumima vina koji je poznat po gajenju autohtone sorte loze 'vranac", rekla je ona i objasnila da je to kraj oko Skadarskog jezera .

Turistička organizacija opštine Bar je ove godine napravila panoramsku rutu "Izmedju dve čarobne obale" oko Bara, duž jezerske obale duge 65 kilometara i morske od 46 kilometara .

Ivanović je istakla da panoramska ruta od 115 kilometara povezuje te dvije obale, na kojoj se nalazi osam vidikovaca od kojih su tri sa pogledom na Jadransko more, dva sa pogledom na planinske masive i četiri sa pogledom na Skadarsko jezero.

Skadarsko jezero je najveće na Balkanskom poluostrvu, a status nacionalnog parka ima od 1983. godine. Nalazi se na jugoistoku Crne Gore, u kotlini koju od mora odvaja planina Rumija.

Sa vidikovaca se pruža pogled na panoramu jezera sa plažama, kestenovim šumama i ostrvima.

Na panoramskoj ruti jedna od atrakcija su i Bunari Boljevići kojih ima 12 i predstavljaju najveći broj bunara na jednom mjestu.

Bunari su zidani od tesanog kamena, a njihova dubina doseže i do 10 metara.

Prema legendi bunare je izgradio mladić koji je želio da isprosi djevojku, ali su njeni roditelji zahtevali da napravi bunar dubok 12 metara koliko ima i mjeseci u godini, što njemu nije pošlo za rukom pa je odlučio da napravi dvanaest bunara. Devojku je oženio i imao dvanaestoro djece zbog čega se vjeruje da onaj ko pije vodu sa ovog bunara imati zdravo i srećno potomstvo.

Brodićima se organizuju izleti krstarenja Skadarskim jezerom, a turisti mogu videti kulturno-istorijske spomenike, stara ribarska naselja, kao i da probaju domaće specijalitete.

Na jadranskoj obali u opštini Bar turisti mogu obići mnoga ljetovališta od kojih direktorka izdvaja Kraljičinu plažu.

"Kraljičina plaza je sigurno jedna od najljepših plaža na mediteranu nalazi se u blizini letovališta Čanj, a njoj se može prići samo čamcima koji idu na svakih pet minuta", navela je Ivanović.

Plaža je okružena sedimentnim stenama, a zbog ambijenta, peska i kristalno čistog mora bila je omiljena plaža crnogorske kraljice Milene za vrijeme boravka u dvorcu na Topolici.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar