Bar pun stranaca, a domaćih gostiju manje

okolo 4

Na barskoj rivijeri gostuje 17.049 turista, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pišu Dnevne novine.

IZVOR: Alma Ljuca,  CdM/Dnevne novine

Stranih turista je 16. 829, što je za 10 odsto više nego lani, dok je domaćih svega 220 što je za sedam odsto manje nego u istom periodu prošle sezone.

U hotelima boravi 3.273 gosta, što je 17 odsto više, u odmarilištima je 455 ili jedanaest procenata manje, dok je privatni smještaj odabralo čak 13.321 turista ili devet odsto više u odnosu na prošlu godinu. Ovi podaci opravdavaju mišljenje lokalne TO da će ova sezona po broju turista biti rekordna.

Barska opština u šest turističkih mjesta – Sutomore, Čanj, Dobra Voda, Utjeha, Virpazar i Bar, raspolaže sa 36 hotela sa oko 5 700 ležajeva. Od toga su 11 hotela sa četiri i 12 sa tri zvjezdice i oko 25.000 ležajeva u privatnom smještaju.

S obzirom na to da je do nedavno turizam u barskoj opštini bio baziran samo na tradicionalnoj ponudi “sunce, more i pijesak” i razvijao se samo tokom ljetnje sezone, u posljednje vrijeme, kako je naglasila direktorica TO Bar Neda Ivanović, veliko interesovanje vlada kako za jezersku obalu, tako i za ruralni dio Bara.

Prema njenim podacima, na morskoj obali najviše gostiju boravi iz Srbije, Rusije, Ukrajine, BiH, Poljske, Češke, Slovačke, Makedonije, zatim Njemačke, Italije, Engleske, Slovenije i Francuske, dok su gosti na jezerskoj obali iz Belgije, Francuske, Holandije i Velike Britanije, uglavnom gosti zapadne Evrope.

“Sezona je ove godine počela znatno ranije, a lijepa vijest je da se turizam iz godine u godinu sve više razvija i u barskom zaleđu, na Skadarskom jezeru, dok su u crmničkim selima u kojima se domaćini bave izdavanjem smještaja, kuće pune već od prvog aprila, a neke i tokom čitave godine. Turisti iz zapadne Evrope, Englezi, Francuzi, Belgijanci, Holanđani borave isključivo u ovom dijelu opštine i možemo reći da ih je sve više što rezultira kako na broj gostiju tako i na produženost same turističke sezone”, zadovoljno kaže direktorica Ivanović.

Ona navodi da je TO Bar u saradnji sa NTO, LTO i turističkom privredom u posljednje vrijeme radila intenzivnu promociju ponude barske opštine kako na sajmovima u regionu tako i na preko 20 sajmova na inostranom tržištu.

“U okviru promocije u regionu krajem maja i početkom juna 2017. godine predstavili smo svoju ponudu u Kragujevcu, u Beogradu na “Beogradskom manifestu”, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Banja Luci, a bili smo domaćini studijskim grupama novinara iz renomiranih medijskih kuća i brojnim turoperatorima iz Francuske, Bahreina, Kine, Ukrajine i Austrije. Poseban efekat smo dobili od kad smo počeli sa predstavljanjem potencijala Bara koji promovišemo pod sloganom “na dvije čarobne obale”, kaže Ivanović dodajući i da su i novim sadržajima pridonijeli ovakvim rezultatima.

Uređenje panoramske rute duge 115 kilometara, koja ima sedam vidikovaca je jedna od novina u ponudi TO Bar. Inspiraciju za realizaciju ovog složenog projekta, kaže direktorica, dobili su nakon izgradnje prvog vidikovca u Dobroj Vodi, na magistralnom putu Bar – Ulcinj.

Vidikovci su napravljeni na atraktivnim mjestima barske opštine, a urađena je i kompletna turistička signalizacija u vidu informativnih tabli na kojima su označena sva kulturna dobra i atrakcije, kao i mapa panoramske rute.

Svi novosagrađeni vidikovci uklopljeni su u prirodni ambijent i okolinu. Izgrađeni su od kamena, imaju jednu ili dvije klupe i sadržaje prilagođene mjestu gdje se nalaze, a locirani su na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote – more, jezero, planinske masive, znamenitosti. Ruta obuhvata i više od 30 kulturnih dobara.

Naplatom boravišne takse napravljen je izvanredan učinak. Nakon nekoliko decenija boravišna taksa je prošle godine povećana. Za goste koji borave u mjestima ‘A’ kategorije (Čanj, Sutomore i Bar) naplaćuje se dnevno euro po osobi, dok oni koji ljetuju u mjestima ‘B’ kategorije (Dobra Voda, Utjeha i Virpazar) plaćaju 90 centi po osobi na dan. Naplata se se obavlja u 12 turističko- informativnih biroa koji se nalaze na najfrekventnijih lokalitetima.

“Prošle godine smo sa opštinskim inpekcijskim službama ostvarili zaista odličan rezultat – sakupili smo više od 600.000 eura od fizičkih lica, a hotelijeri su prihodovali sa oko 220.000 eura. Od tih sredstava 80% pripada lokalnoj turističkoj organizaciji.U ovoj godini već imamo porast prihoda po ovoj osnovi za preko 11 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a do kraja godine planiran je prihod od oko 750.000 eura”, procjenjuje Ivanović koja navodi da ove godine doprinos zajedničkom cilju da sezona protekne sa što manje problema i nepravilnosti, prije svega u snabdijevanju vodom, strujom, u saobraćaju i komunalnom dijelu, daju svi subjekti koji na direktan ili indirektan način učestvuju u njenoj pripremi i kreiranju turističke ponude.

Turistička organizacija ni ovog ljeta ne odustaje od provjerenog recepta za animiranje Barana i njihovih gostiju tokom ljeta – od 1. juna do 1. avgusta traje prijava za učešće u akciji “Za još ljepši grad” koja podrazumijeva izbor najljepše uređenih terasa, balkona, vrtova, bašti i parkova u kategoriji fizičkih i pravnih lica na području barske opštine.

Osim stručnih ocjena žirija, priliku da glasaju u periodu od 2. do 8. avgusta imaju i građani i to putem sajta Turističke organizacije Bar www.bar.travel. Takođe oplemenjavanjem zelenih površina započeta je akcija „Za još ljepše obale“, koja se odvija u saradnji sa preduzećem „Komunalne djelatnosti Bar“, JP „Morsko dobro“, turističkom privredom i zakupcima plaža.

“Cilj nam je bio da se podigne nivo kvaliteta turističke ponude, poboljšaju uslovi boravka turista i građana, poveća svijest ljudi o zaštiti životne sredine i brige o njenom permanentnom očuvanju”, objašnjava direktorica lokalne turističke organizacije.

Drugi put TO Bar organizuje nagradnu igru “Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago” sa ciljem sakupljanja što više podataka o turističkim atraktivnostima nedovoljno poznatim široj javnosti. Želja organizatora je, kako navodi direktorka TO Bara, da se kod građana podigne svijest o mogućnostima valorizacije turističkih potencijala Bara i Crne Gore. Konkurs traje od 1. juna do 1. septembra.

“Prošle godine najviše traga su ostavili Bunari Boljevića i spilja u Veljoj Gorani... Procijenili smo da na području Bara postoje potencijali koji čekaju na adekvatnu promociju u turističke svrhe. Za učesnike koji ponude najinventivnije i najinteresantnije priče, lokalitete ili legende, obezbijedili smo novčane nagrade u iznosu 500, 300 i 200 eura i tri nagrade po 100 eura”, kaže Ivanović.

Bogat sadržaj ponudeManifestacija “Ljeto sa zvijezdama” koja podrazumijeva gostovanje pjevača iz Crne Gore i sa ex-Yu prostora privukla je veliku pažnju turista. Manifestacija se organizuje tokom jula i avgusta, na Šetalištu kralja Nikole, gdje je u deset godina održano oko 50 koncerata.

“Plan TO Bar je da bude ovakvih i sličnih manifestacija što više kako bi ponuda bila što raznovrsnija i da ovaj grad bude prepoznatljiv po tome. Već je manifestacija “Ljeto sa zvijezdama” doprinijela da Bar bude prepoznatljiv po njoj, a osim toga turistima se daje prilika da degustiraju i kupe proizvode karakteristične za ovo područje (vino, masline, maslinovo ulje, med...). Koncepciju koncerata smo napravili za svačiji ukus jer se koncerti organizuju od etno muzike, ozbiljne, roka, popa kao i narodne muzike i možemo reći da smo na taj način napravili pravi potez. Međutim, u cilju da što bolje obogatimo ponudu TO Bar radi i na podsticanju, koordiniranju i organizovanju drugih kako zabavnih tako i kulturnih, umjetničkih, privrednih i sportskih događaja i manifestacija”, zaključuje Ivanović.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar