Državljani Srbije u Crnu Goru i dalje s ličnom kartom

Vidikovac

Državljani Srbije u Crnu Goru će putovati sa ličnom kartom kao i do sada.

PIŠE: Biljana Dabić

Povodom dezinformacije koju su prenijeli neki mediji u regionu, a koja se odnosi na to da će državljani Srbije u Crnu Goru ubuduće moći da ulaze samo koristeći pasoš, a ne i ličnu kartu kao što je to do sada bio slučaj,iz ministarstva unutrašnjih poslova su se u petak javnosti obratili zvaničnim saopštenjem u kojem se navodi: „Nema promjena u režimu prelaska državne granice za državljane Srbije iz ove države u Crnu Goru.
„Kao i do sada, državljani Srbije mogu prelaziti državnu granicu sa Crnom Gorom sa važećom ličnom kartom ili pasošem“, istakli su iz crnogorskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Konkretno, kao i do sada, državljani Republike Srbije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana sa važećom putnom ispravom odnosno pasošem bez vize. Državljani ove države mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.

„Putovanje maloljetnih lica državljana Republike Srbije – ulazak u Crnu Goru se, takođe, nije se mijenjao i podrazumjeva da: ukoliko dijete putuje u pratnji oba roditelja, kao dokaz o identitetu prihvatiće se i drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi identitet (izvod iz matične knjige rođenih, đačka knjižica, zdravstvena knjižica), a ukoliko putuje sa jednim roditeljem, osim navedenog potrebna je i saglasnost drugog roditelja. Ako dijete putuje sa trećim licem (klubom, grupom i dr.) potrebna je saglasnost oba roditelja“, objašnjavaju iz MUP-a Crne Gore u zvaničnom saopštenju. Takođe navode da nije tačna informacija da je veći broj državljana Srbije vraćen sa granice sa Crnom Gorom.

“Naime, za prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo ukupno 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice”, zaključuje se u zvaničnom saopštenju MUP-a Crne Gore.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar