FOTO: Da li je surlaš dobio rat i u Baru?

surlash 4

Ako je suditi po slikama koje svakodnevno gledamo na šetalištu Kralja Nikole, ali i po drugim djelovima grada, nakon višegodišnje borbe sa štetočino surlaš barske palme ovog proljeća potpisale kapitulaciju.


Osušene grane gotovo svih palmi uz obalu, izmijenile su vizuelni identitet  jednog od najlješih šetališta na jadranskom primorju… Poput Herceg Novog i Tivta, surlaš je tako uspio da uruži i ulice Bara, poznate po velikom broju najrazličitiijih vrsta palmi.

Surlaš je u Barskoj opštiniprimijećen još 2015.godine nakon čega je počela borba sa ovom štetočinom smrtonosnom za palme a bezopasnom po zdravlje ljudi. Nažalost, na osnovu trenutne situacije pod Rumijom, moglo bi da se zaključi da je rat izgubljen.

Ova štetočina je zapravo insektkoji leti sa stablana stablo apoguban je za kanarske palme koje predstavljaju najatraktivnija dekorativna stable na primorju.
 
Ove insekte privlači miris palmi koji je izraženiji tokom rezidbe.  Opština Bar je sprovodila prskanje insekticidima plami na javnim površinama u gradu, ali kako to nije rađeno i na privatnimimanjima ova štetočina je opstala i ove godine dokrajčila većinu gradskih palmi.

Surlaš uništava palme tako što se u njima gnijezdi i hrani biljnom masom. Na više starijih palmi morala je zbog toga da se primijeni takozvana dendrohirurgija, odnosno uklanjanje čitave krošnje i gornjeg dijela stabla palme, sve do zdravog dijela.

Mnoge od naovaj način obrađenih palmi,međutim, nisu uspjele da se revitalizuju.

U borbu sa surlašem uključilo se Ministarstvo poljoprivredekoje je izdalo Akcioni plan za borbu protiv surlaša. Svi dosadašnji napori, nažalost, dali su malo rezultata jer je riječ o pravoj pošasti…

Iz DOO Komunalne djelatnosti danas su saopštili da će, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali, u četvrtak biti nastavljeno preventivno hemijsko zalivanje palmi u cilju suzbijanja crvenog surlaša.


Ovu fitosanitarnu mjeru sprovodiće Veterinarska ustanova Veterinum-Ulcinj, u četvrtak, od 7 do 15 sati. Biće tretirane palme od “Jadroagenta” do “Nulte tačke”, od “Turista” do “Planeta”, kao i palme na putničkom terminalu.

Tretiranje će biti obavljeno preparatom čija je karenca jedan dan, a ovo sredstvo štetno je samo za pčele. Ipak, palme će biti obilježene natpisom “tretirano sredstvima za zaštitu bilja” ili ograđene trakom, a iz ovog preduzeća građanima skreću pažnju da ne prilaze i ne dodiruju palme na ovim lokacijama.

{galerija}obale/2017/5/palme{/galerija}

baneb dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar