Na Skadarskom jezeru nikad više pelikana!

pelikani

Minulog vikenda na Skadarskom jezeru je zabilježen evidentiran rekordan broj pelikana, saopšteno je iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Iz JPNPCG saopštili su da je utvrđeno prisustvo 227 pelikana i 56 mladih, kao i da se očekuje još prinova u koloniji koja gnijezdi.

„Ovaj broj prevazilazi prošlogodišnji rekord, kada je NP Skadarsko jezero u maju bio dom za 178 pelikana i oko 30 mladih“, kaže se u saopštenju c, i dodaje da je riječ je o odličnim rezultatima, ne samo za Crnu Goru već i za region.

„Sigurno će ga upamtiti brojni ornitolozi i biolozi koji svoj rad vezuju za prostor NP Skadarsko jezero, jer trenutni broj pelikana prevazilazi sve rekorde koji su bilježeni u prethodne tri decenije“, navodi se u saopštenju.

Pored značajne brojnosti te populacije ptica, navode iz JPNPCG, raduje i činjenica da je i broj mladih veći u odnosu na prethodne godine, pa se može kazati da je ovogodišnje gniježđenje više nego uspješno.

“Iako ornitolozi već dugi niz godina vrše istraživanja ove vrste u NP Skadarsko jezero, nikada ranije nije zabilježena ova brojnost. Broj od 227 pelikana prevazilazi i rezultate iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, koje su dugo vremena pominjane kao najuspješnije godine”, izjavila je direktorica JPNPCG, Azra Vuković.

Ornitolog JPNPCG, Nela Vešović Dubak, navela je da je stanje na terenu kada je brojnost pelikana u pitanju samo dokaz da su mjere koje se sprovode u smislu konzervacije staništa u specijalnom rezervatu Pančeva oka, omogućile, nakon nekoliko godina, uslove za povećanje brojnosti populacije i smanjenje njihovog uznemiravanja.

„Nakon prošlogodišnjih rekorda, ovogodišnji podaci sa terena čine nas dodatno ponosnim na činjenicu da se trud koji su uložili JPNPCG, NP Skadarsko jezero, Prirodnjački muzej, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, međunarodne organizacije i volonteri, dali fantastične rezultate“, izjavila je Dubak.

Iz JPNPCG su saopštili da su prethodnih godina sprovođene mjere konzervacije, postavljane su vještačke platforme kao mjesta za gniježđenje, a uz napor Službe zaštite NP Skadarsko jezero da zaštiti specijalni rezervat postignuti su izvanredni rezultati.

„Podsjećamo da je upravo nedostatak prirodnih gnijezdilišta, koja su usljed zarastanja i plavljenja uništavana, prepoznat kao jedan od uzroka zbog kojih su pelikani ranijih godina u manjoj mjeri gnijezdili u NP Skadarsko jezero“, dodaje se u saopštenju.

Aktivnosti koje su sprovedene u protekle tri godine rezultat suprojekta "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera", koji su finansirali CEPF (Crytical Ecosystem Partnership Fund) i MAVA fondacija.

Projekat je koordinisao Noe Conservation uz još šest partnerskih organizacija – JPNPCG, NP Skadarsko jezero, Prirodnjački muzej Crne Gore, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Tour du Valat, EuroNatur i INCA Albanija.

FOTO: daninauke.me

Alegra dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar