Uskoro završetak maslinarskog puta u Kunjama

gradnja puta 5

Maslinari sa područja barskog sela Kunje su se prije manje od pola godine organizovali i udruženo krenuli u izgradnju maslinarskog puta koji vodi centralnim dijelom maslinarskog kompleksa Mamole.

Društvo maslinara Bar je sa zadovoljstvom prihvatilo ovu ideju i pridružilo se preduzimljivim maslinarima. Takođe, i u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja su prepoznali značaj ovog puta i posvećenost vlasnika maslinjaka da ga brzo završe i za kratko vrijeme su odobrili značajnu finansijsku pomoć. Grupa entuzijasta sa ovog područja koji su inače pokretači mnogobrojnih projekata za opšte dobro se organizovala i krenula u prikupljanje sredstava. Finansijska sredstva su prvenstveno izdvojili vlasnici maslinjaka ali nije izostala ni pomoć ostalih mještana Kunja i drugih prijatelja koji su prepoznali iskrene nemjere maslinara.

Nakon označavanja trase u dužini od 1150 metara pristupolo se probijanju i nasipanju puta. Nije bilo lako probiti kilometer puta, ali spremnost svih vlasnika maslinjaka da se zbog praoširenja puta nekome poruši stara međa, nekome otkine smokva ili hrast i slično je značajno olakšalo posao. Svi maslinari ističu posebnu posvećenost maslinara Mahmuta Alića koji je tokom ljetnjih vrućina rukovodio radovima na putu i ističu i njegovu energičnost u prikupljanju finansijskih sredstava.

Sa probijanjem se nije stalo, odmah se nastavilo sa organizacijom betoniranja. Maslinari nisu čekali pomoć sa strane već su se ponovo organizovali i sopstvenim snagama krenuli sa betoniranjem. Bile su to lijepe “Radne akcije” vikendom kada se kao nekada zajednički naporno radilo uz lijepo druženje i obavezan roštilj. Svi su zajednički miješali beton i nije se vodilo računa o političkom i društvonem statusu već samo o tome da se uradi “metar više”. Rukovodioc radova Mahmut Alić se zahvaljuje svim donatorima ali posebno ističe kompaniju Kalamper iz Bara i njenog vlasnika Emina Kalamperovića koji je bez nadoknade posudio svoj mikser za beton što je značajno olakšalo posao i omogućilo da beton bude visokog kvaliteta.

Do sada je ugrađeno 65 metara kubnih betona i za potpuni završetak puta nedostaje betoniranje još samo 200 metara. Maslinarima iz Kunja ne nedostaje snage i volje da urade još preostalih 200 metara ali im nedostaju finansijska sredstva za nabavku materijala. Ovako uspješan projekat zaslužuje podršku Opštine Bar, Ministarstva i drugih institucija i pojedinaca. Jer, prava šteta bi bila da put ne bude završen prema planu. Društvo maslinara će sigurno prema mogućnostima pomoći završetak puta jer su se njegovi predstavnici na terenu uvjerili u koristi koje on donosi. Na terenu se može vidjeti da su maslinari počeli da grade podzide u zapuštenim  Potvrdilo se ono za što se  u Društvu maslinara bore i promovišu a to je da bez ogovarajućih maslinarskih puteva ne možemo govoriti o savremenom maslinarstvu.

Društvo maslinara podržava maslinare Kunja i nada se da će i Opština Bar kao i druge instirucije pružiti za njih minimalnu pomoć koja će za maslinare i maslinarstvo biti velika i koja će omogućiti da se u izgradnjiovog  puta dođe do cilja.

Ovo je odličan primjer i za ostale maslinare sa drugih područja, ne treba čekati da neko drugi sa strane dođe i završi posao. Treba zasukati rukave i krenuti sa radovima, a dobre akcije i dobri projekti će uvjek naći one koji će ih podržati i pomoći.“

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar