Kako su se dvojica Ukrajinaca našla u malom gumenom čamcu na 13 NM od obale?

sar 5 i 1

Dvojica ukrajinskih državljana bili su u sredu u gumenom čamcu van dozvoljenog područja plovidbe, 13 nautičkih milja od obale, I spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti uspeo da ih preveze na sigurno tlo.

Prema saznanjima , gumeni čamac dužine tri metra, za dvojicu Ukrajinaca bio je slamka spasa nakon što se pokvario njihov brod kojim su plovili u albanskim vodama.

Ukrajinci su naveli da se na brodu pojavio dim, nakon čega su spustili u more gumeni čamac i prešli u njega. Prema njihovoj priči, usled panike zaboravili su i vesla tako da su ostali prepušteni morskim strujama.

Nepoželjna avantura koja je mogla imati i kobne posledice, okončana je tako što su pripadnici Uprave pomorske sigurnosti spasili dvojicu Ukrajinaca sa gumenog čamca u koji je već počela prodirati voda. Jedan od njih zadobio je povredu noge.

Prema informaciji iz Uprave pomorske sigurnosti, tri sata trajala je akcija spašavanja na moru dva ukrajinska državljanina koji su bili u malom gumenom čamcu južno od uvale Valdanos, između Bara i Ulcinja.

- Ukrajinski državljani su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, te prodora vode sa kojom su se borili nekoliko sati. Oni su plovili van dozvoljenog područja plovidbe, 13 nautičkih milja od obale i doveli su u opasnost sopstvene živote -, kazao je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić .

On je dodao da su Ukrajinci predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli na malom plovilu van dozvoljenog područja plovidbe.

Kompletna akcija traganja i spašavanja na moru je trajala svega nepuna 3 sata, po povoljnim vremenskim prilikama i dobrom vidljivošću, kazao je Lukšić.
B.Dabić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar