Nova podrška ribarima od 225.000€

triomare

Kroz Poseban Vladin program podrške poljoprivredi i ribarstvu koji je donešen sa ciljem saniranja posljedica pandemije COVID-19, putem Programa intervencija na tržištu isplaćena je podrška dohotku za 200 ribara koji su nosioci dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru, u iznosu od 224.700 €.

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja su i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva, te je ova podrška nastavak podrške koja je u maju bila dodijeljena kao jednokratna pomoć za 186 privrednih ribara na moru, u iznosu od 213.300 €.

Ova podrška ribarima na moru obezbijeđeno je usljed nemogućnosti plasmana ulova, smanjenja prodaje u prosjeku za 56% kao i stvaranja viškova nastalih gubitkom pretežnog tržišta, koji čine restorani i hoteli, odnosno smanjene prodaje kroz turizam. Pordška je određena na osnovu broja ribolovnih dana koji su privredni ribari ostvarili u 2019. godini, Takođe, prilikom određivanja visine podrške uzeto je u obzir da li je u pitanju veliki ili mali privredni ribolov. Podrška je opredijeljena i za privredne ribare koji imaju minimalan broj unijetih ribolovnih dana, sa željom da se i na ovaj način podrže porodice kojima je to jedini izvor prihoda.

Visina podrške privrednim ribarima na moru koju je Vlada isplatila za saniranje posljedica pandemije COVID-19, jednaka je visini kompletnog prošlogodišnjeg budžeta za ribarstvo.

Pored ova dva vida podrške, privredni ribari biće u mogućnosti da kroz Vladin treći paket podrške koriste mogućnost reprograma kredita uz subvencioniranje kamate u punom iznosu za vrijeme grejs perioda. Takođe, preko IRF-a obezbijeđena je i nova povoljna kreditna linija za nabavku obrtnih sredstava do maksimalnog iznosa od 20.000 eura, uz kamatu 1,5%, rokom otplate do dvije godine i grejs periodom do jedne godine. Vlada je obezbijedila i subvencioniranje kamate tokom grejs perioda.

Vlada i ribari, dobrim partnerskim odnosom, postižu rezultate i na međunarodnom nivou. S obzirom da su resursi ribe u morskom ribarstvu djeljivi među državama, Crna Gora je uspjela da se na nivou Mediterana izbori da crnogorski sektor ribarstva ima drugačiji tretman u odnosu na ostale članice Generalne komisije za ribarstvo Mediterana, uključujući i države EU.

U pregovorima sa EU postigli smo da pravo na izlov sitne plave ribe sa 40t povećamo na nivo od 2.500 t i mogućnost povećanja kapaciteta flote za izlov bijele ribe za 50% i povećanje broja ribolovnih dana na 3.000.

U okviru projekta MIDAS II čija je realizacija u toku, profesionalnim ribarima će biti obezbijeđena mogućnost da apliciraju za podršku za nabavku novih plovila i za druge veće investicije uz bespovratnu podršku od 80% uloženih sredstava. Raspisivanje Javnog poziva za ostvarivanje ove podrške biće u trećem kvartalu.

Takođe, kroz MIDAS II projekat rješava se i višegodišnji problem nedostatka odgovarajuće infrastrukture na obali u vidu ribarskih luka i opremljenih mjesta prvog iskrcaja. Tako su započete sve neophodne aktivnosti po pitanju izgradnje ribarske luke za ribare Ulcinja na Rt Đeran, rekonstrukcija luke za ribare Bara kao i rješavanje luke za ribare Bokokotorskog zaliva.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar