Pod latinskim jedrom - opet od 20 juna

katarosal

Saopštenje NVO” Kalafatska radionica Bokovac” koje potpisuje Lala Bokovac prenosimo integralno.

Projekat koji sprovodi NVO “Kalafatska radionica Bokovac” pod nazivom “Cattaro Sail” je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program
finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD  

program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

Projekat Cattaro Sail, obuka mladih ljubitelja jedrenja u upravljanju klasičnom drvenom pasarom pod latinskim jedrom, prekinuta zbog epidemije korona-virusa, nastavlja se u kotorskom akvatorijumu od 20. juna – naravno, na dobro poznatim arsenalkama iz kalafatske radionice u Baru.

Zahvaljujući nastojanjima niza entuzijasta, na čelu s profesorom Mihom Belanom i predsjednikom JK Lahor Filipom Petričevićem, ovim se projektom uspješno podsjeća na slavne tradicije bokeljskog jedrenja, trgovačkog iz vremena pomorskog prometa na jedra, ali i sportskog, koje je savremeni odraz nekadašnjih vještina i znanja. Cattaro Sail obuhvata obuku, upoznavanje mladih s latinskim jedrom, uvježbavanje na moru pred Kotorom i održavanje takmičenja – regata arsenalkama, koje zahtijevaju specifična umijeća, dobru sportsku kondiciju i poznavanje vjetrova, morskih struja i ostalih uslova na regatnom polju.

Kao pokretač i sponzor projekta Cattaro Sail, kalafatska radionica Bokovac, odnosno JK Latinsko jedro iz Bara, skuplja dokumentaciju o njegovom odvijanju: fotografije, video-zapise, novinske članke... koje će prilikom nastavka obuke i takmičenja predstaviti javnosti u Pomorskom muzeju u Kotoru.

Posebna atrakcija svakako će biti tri makete arsenalke, rad Damira Montića, koje će svakako doprinijeti interesu mladih iz Kotora i drugih gradova u Boki za te prelijepe barke tradicionalne gradnje i dizajna, obnovljene ogromnim i hvale vrijednim zalaganjem Nenada Bokovca i njegove porodice.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar