Ažuriraju se pomorske karte južnog Jadrana

svetlo gospa

Aktivnosti sektora za hidrografiju i okeanografiju:

Sektor za hidrografiju i okeanografiju (SHO) je tokom COVID-19 situacije prateći epidemiološka uputstva Instituta za javno zdravlja i Nacionalonog koordinacionog tijela započeo hidrografske premjere 14 pristaništa za potrebe JP Morsko dobro radi izrade nautičkih planova.

Osim terenskih radova, objavljeno je novo izdanje pomorske karte Boka Kotorska - ,,Boka 25,, koja je ažurirana sa svim hidrografsko-topografskim podacima zaključno sa 1. martom 2020. godine.
Na karti su prikazani planovi marina Lazure – Meljine i Porto Novi – Kumbor.

Timovi Pomorskog odreda Mornarice VCG i Sektora za hidrografiju i okeanografiju su zajednički izvršili kontrolne premjere podmorskih instalacija, te su sve izmjene unešene u kartu, čija je razmjera 1:25000.
Nova karta je urađena u WGS-84 datumu, što pomorcima i svim korisnicima omogućava da pozicije dobijene na GPS uređaju, mogu direktno unositi u kartu, što do sada nije bio slučaj. Određeni tiraž karata ,,Boka 25,, će biti distribuiran preko prodavnica kompanije ,,UNA,, iz Tivta, ali će biti dostupno i štampanje po zahtjevu korisnika.

Zavod je u prethodnom periodu imao izuzetno dobru saradnju sa Hidrografskim institutom Hrvatske, a posebno značajnim je uspostavljanje saradnje sa Italijanskim hidrografskim institutom Ratne Mornarice (IIM), sa kojima je potpisan Memorandum o poslovno tehničkoj saradnji.

Značaj potpisanog Memoranduma će već biti vidljiv u zadnjem kvartalu ove godine, jer je između predstavnika Ministarstva odbrane Crne Gore, IIM i ZHMS, dogovorena posjeta hidrografskog broda IIM-a Ninfe-class Crnoj Gori, te izvođenje zajedničkog hidrografskog premjera dijela teritorijalnog mora i unutrašnjih morskih voda. Tokom boravka broda u trajanju od desetak dana, na brodu će osim italijanskih, biti ukrcani i naši stručnjaci koji će učestvovati u premjeru. Prikupljeni podaci koristiće se kako za potrebe našeg Ministarstva odbrane i Mornarice VCG, tako i za potrebe ažuriranja pomorskih karata

Do kraja 2020. godine planirano publikovanje novog izdanja nautičke publikacije Peljar - kojom su obuhvaćeni svi podaci neophodni za sigurnu plovidbu Jadranskim morem pod jurisdikcijom Crne Gore.

U saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, odnosno Agencijom za zaštitu prirode i Institutom za biologiju mora, vrši se i mapiranje područja duž obale Crne Gore na kojima se nalaze veće površine morskog dna pod zaštićenom algom Posidonia oceanica. Za tu svrhu i istraživanje hidrografski tim koristi najsavremeniji (SSS)side scan sonar i ultrazvučni dubinomjer, te osim uvale Kruča i starog Ulcinja vršiće se premjer i mapirati zona morskog dna pod tom algom u akvatoriji Petrovca.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar