Vapaj za Krunašem, kraljem Jadrana i Brancinom - princom od Jadrana

brancinii

Dragi moji ribolovci....


Ponizno vas molim, nemojte ubijati i nositi doma nedorasle Zubatce Krunaše(Dentex Gibbosus) i Brancine. Vratite ih u more neka porastu. Vidim da u poslednje vrijeme se pecaroši, pa čak i pojedini sportski ribolovci hvale takvim ulovom po fejsbuk grupama.

Ja znam da je tu u pitanju propust od strane Saveza za sportski ribolov na moru. Oni su bez ikakvog opravdanog razloga kvalifikovali ovu ribu kao "Ama" i dali za dozvoljen ulov minimalnu mjeru od 20cm. To je za svaku osudu jer daje odriješene ruke ribolovcima da je love. Pravno jeste može se loviti, ali sa stanovišta brige za Jadran i riblji fond – po meni nije.

Mnogo je priča oko Krunaša. Dovoljno je reći da ovaj veličanstveni predator poraste i do 25 kg! Do treće godine života poraste do 37cm(trogodišnja mjera), i to bi morala biti minimalna mjera za ulov.

Ovaj moj "vapaj"se naročito odnosi na ribolovce koji ga u odredjenim područjima love ponajviše tokom cijele godine.Mi moramo shvatiti da ako ovako nastavimo kroz desetak godina ćemo devastirati ovu vrstu isto kao i Korbelja, krb ili bijela korba(Umbrina Cirrosa).

Isto tako na dobrom smo putu da i Brancina,Levreka,Lubina( Dicentrarchus labrax) uništimo.

Opet minimalna mjera od strane Saveza za sportski ribolov na moru od 25cm je zapanjujuća, jer je Brancin riba koja zivi cijeli svoj život u priobalju i Brancin je još ranjivija vrsta od strane ribolovaca. Za ovog princa od Jadrana bi trebala biti minimalna dužina 42cm(trogodišnja mjera jedinke)!!!
Dajmo im šansu da makar jednom u životu barem pokušaju da se reprodukuju.

Ovaj moj "vapaj" se odnosi I na ribolovce koji love u delti rijeke Bojane i na pješčanim sprudovima Velike plaže tokom cijele godine.

Samo s ljubavlju i savjesnim ribolovom možemo sačuvati riblji fond u Jadranu za buduće generacije. To je za nas sportske ribolovce obaveza, ako smo sportski zaista.

Budite zdravo, poštujte i volite Jadran. On će vam to uzvratiti nezaboravnim kapitalcima i radosću – poručuje vam sportski ribolovac Nebojša Tomašević.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar