Školski brod MVCG se u nedjelju vraća kući

mb jadran 5

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak „Jadran“ uploviće u nedjelju ujutro oko 8 časova u svoju matičnu luku Tivat i time završiti prvo ovogodišnje svoje duže međunarodno krstarenje.

Brod pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog na krstarenje do Turske i Grčke iz Tivta je krenuo 22.aprila, sa ukrcanih 35 studenata i četiri profesora Pomorskog fakulteta iz Kotora. Nakon četvorodnevnog zadržavanja u turskoj luci Istanbul, „Jadran“ je tri dana ostao i u grčkoj luci Pierj odakle je u četvrtak veče isplovio nazad prema Crnoj Gori i Tivtu.

Brod će, nakon što je juče propao kroz Korintski kanal, u sklopu povratka u Crnu Goru u prolasku kroz teritorijalne vode Albanije, u Medovskom zalivu spustiti vijenac u more, odajući na taj način počast crnogorskim dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu, a koji su tamo stradali u januaru 1916. na italijanskom parobrodu „Brindizi“ koji je naišao na minu i potonuo pred albanskom obalom uz velike ljudske žrtve.

Studenti Pomorskog fakulteta i posada „Jadrana“ obišli su tokom boravka u Turskoj i Grčkoj niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznali se sa bogatom pomorskom prošlošću Istanbula i Pireja. Ukupno će “Jadran” tokom ovog svog 14-dnevnog krstarenja vodama Jonskog, Egejskog i Mramornog mora i tjesnacima Dardaneli i Bosfor, preći nešto više od 1.700 nautičkih milja.

Siniša Luković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar