magradee

Isplovljavanjem putničkog broda “Artania”njemačke kompanije Phoenix Reisen u nedelju veče završena je ovogodišnja kruzing sezona koja je trajala skoro šest mjeseci.

Kompanija Port of Adria, od početka juna prihvatila je 16 kruzera kojim je u Bar doputovalo preko 22.000 turista. Konstantno povećanje broja kruzera i turista biće nastavljeno i naredne godine, a iz Port of Adria za 2019. najavljuju 25 kruzera

Piše: Biljana Dabić

Dolaskom njemačkog kruzera produžena je turistička sezona u Baru. Putnički brod “Artania” njemačke kompanije Phoenix Reisen, uplovio u Bar 18.novembra i doveo 1.054 turista i 527 članova posade. Ovaj kruzer je prvi put uplovio u Bar. Kapetan putničkog broda “Artania” Mortn Handson upriličio je doček za predstavnike AD “Port of Adria”, Turističke organizacije Bar, agencije broda “Boka Adriatic” i novinare.
U prijatnoj atmosferi kapetan je sa koordinatorkom kruzing aktivnosti u AD Port of Adria Tanjom Novović razmjenio plakete.

dodele

U Port of Adria samo u poslednje dvije godine brojke potvrđuju da se broj kruzera više nego udvostručio, a broj turista je povećan skoro tri puta.
-Zvanično smo zatvorili kruzing sezonu 2018. Godine. Brod “ Artania” je ujedno i 16 kruzer sa ukupno 22.500 turista koji su posjetili Bar u ovogodišnjoj sezoni. Za 2019. imamo najavu za 25 kruzera koja će dovesti oko 26.000 turista. Kompanije koje svoje kruzere šalju u Bar zadovoljne su, prvenstveno sa bezbjednošću i sigurnošću u luci, lučkim kapacitetima, infrastrukturom i uslugom, ali i Barom kao turističkom destinacijom koja pruža mogućnost različitih izletničkih tura, kazala je Novović i izrazila zadovoljstvo povodom odlične saradnje koja je nastavljena i i unaprijeđena sa lokalnom samoupravom, Turističkom organizacijom Bar, Klasterom turizma i kreativne industrije, Srednjom Ekonomsko-ugostiteljskom školom i Pomorskim Fakultetom Kotor.
-Drago nam je što doprinosimo i radimo na proširenju mogućnosti kako za turiste tako i privredu uz podršku našeg većinskog vlasnika Global Ports Holdinga, kazala je koordinatorka kruzing aktivnosti u AD Port of Adria

Ove godine, u hronologiji Bara događaj za istorijski kalendar, 27.jula, u jednom danu na gatovima Port of Adrie, istovremeno dva kruzera . Putnički brodovi 'Horizon'' španske kompanije Pullmantur, i ''Marella Celebration '' britanske kompanije Marella Cruises sa kojih je na barsku obalu izašlo preko 4.000 ljudi, turista i članova posade.

Crna Gora ima dvije luke za prihvat kruzera: Kotor i Bar.
-Sjajna je prilika da imamo dvije luke u jednom danu, Kotor i Bar. Međutim, u Kotoru je ograničen prostor, ima mjesta za jedan kruzer, a drugi je na sidru. Mali je grad, mnogo ljudi, i na to moramo obratiti pažnju, zbog toga je dobro da u Crnoj Gori imamo još jednu luku. Ukoliko je gužva u Kotoru, možemo birati Bar, a koliko znam iz Bara nije daleko da se turisti kroz izletničke programe dovezu do Kotora , to je sat vremena. To je prilika da turisi vide vašu divnu državu Crnu Goru, kazao je kapetan broda „Artania“ Morton Handson koji 13 godina radi za ovu kompaniju.
Svjetsko tržište pomorskih krstarenja bilježi rast na svim tržištima i prema procjenama činiće sve veći dio svjetskog turizma.

muabet

Direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj kaže da je ovogodišnja sezona bila uspješna, a raduje i podatak da će sledeće godine biti još više kruzera u Baru
- Kruzing turizam je zaista važan segment turističke ponude Bara. Činjenica je da se kruzing počeo razvijati u Bar dolaskom Global Ports Holdinga, odnosno kompaniji Port of Adria i uz napore brodske agencije Allegra posredstvom koje je i uplovio prvi kruzer i da se jednostavno naslonio na postojeće resurse naše Opštine, Klasteru turizam. Takođe, Turistička organizacija Bar jeste prepoznala značaj kruzing turizma i vjerujem da ćemo u narednom periodu sa svim partnerima značajno doprinijeti na poboljšanju turističke ponude, kroz dobru organizaciju, adekvatnim razvojem turističkog proizvoda, marketingu kako bi uspjeli u namjeri da jedan dio gostiju koji dođu kruzerom ,vrate se na barsku rivijeru i budu stacionarni gosti. To nam je svima cilj, kazao je Kukalj ističući da je zadovoljan što se Bar pozicionirao na mapi kruzing destinacija .
- U Bar uplovljavaju brodovi na brodskim kružnim putovanjima, a naročito nas raduju pozitivne najave za budućnost.Kad govorimo o izletničkoj ponudi moramo pomenuti Stari grad Bar, Skadarsko jezero i naše dvije čarobne obale... Stanje turističkog proizvoda jeste na zadovoljavajućem nivou, ali potrebna su konstantna ulaganja kako bi se taj proizvod unaprijedio, razvoj i rast vidimo kroz poboljšanje uslova selektivnih oblika turizma, prije svega kulturnog i aktivnog turizma. U svakom slučaju ono što imamo održavati i nove proizvode dodavati uz princip održivosti, zaključio je Kukalj.

AD Port of Adria je u 2017. godini prihvatila 9 kruzera, preko kojih je u Bar i Crnu Goru došlo oko 11.550 putnika, dok je u 2016. godini prihvatila 7 kruzer brodova i 8.660 putnika.
Global Ports Holding, većinski vlasnik Bar kruzing luke, u 9 zemalja upravlja sa 17 luka od koji je 15 kruzig luka. Većinski vlasnik Port of Adria, Global Ports Holdinga je svoj portfolio obogatio priključivanjem još jedne luke u Hrvatskoj, luke Zadar.
-Priključivanjem luka Havane i Zadar još jednom potvrđuje epitet najvećeg operatora kruzing luka u svijetu koji će nastaviti sa strategijom rasta za područje Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, istakla je Novović.

Adria

Posljednje vijesti

Thumbnail Danas meteo služba predvidja promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, uz rijetku pojavu...
Više u kategorijama: Info  Sport  Info  Sport  

ViM BANER

Jedro 320x250

Alter Modus

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

baneb jedro

caffee pizzeria garden

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar