Preko dva miliona dolara za prvu ratu kredita

Bar 1

Pomorska kompanija „Barska plovidba“ uplatila je prvu ratu prema kineskoj EXIM Banci u ukupnom iznosu od 2.013.244,45 USD (glavnica i kamata), po osnovu kredita uzetog za kupovinu teretnih brodova Bar i Budva.

Piše: Biljana Dabić

Ovom uplatom je počela otplata glavnice kredita koji je Barska plovidba AD Bar uzela za izgradnju i kupovinu brodova Bar i Budva u ukupnom iznosu od 46.400.000 USD.

-Preko dva miliona dolara obezbijeđeni su iz sopstvenih sredstava, a uplata je realizovana, 16.jula sa računa dvije banke i to NLB banke i Hipotekarne banke. Na ovaj način su izmirene sve obaveze koje je kompanija imala prema kineskim kreditorima u 2018. godini, jer je osim ove rate u januaru tekuće godine bila isplaćena kamata u visini od oko 474.000 USD. Sledeća rata dospijeva 21.01.2019. godine, kazao je v.d. Izvršni direktor “ Barska plovidba” AD Tihomir Mirković.
Prema riječima Mirkovića, kredit, u iznosu od 46.400.000 dolara je uzet po povoljnim kreditnim uslovima od 2% kamate, 5 godina grejs perioda i 15 godine otplate.
- Kroz ovaj kreditni aranžman Barska plovidba AD je nabavila dva teretna broda tipa bulk carrier, za rasute terete, nosivosti 36.000 dwt. Od završetka izgradnje u septembru, odnosno oktobaru 2014. godine brodovi se nalaze u vremenskom najmu, tzv. time charter-u, sa engleskom kompanijom Sea Pioneer iz Londona, kaže Mirković.

Barska plovidba AD u ovom momentu najveći dio prihoda ostvaruje od poslovanja ova dva teretna broda, a manji dio se prihoduje od ugovora sa kompanijom Jadrolinija iz Rijeke po osnovu održavanja linije Bar-Bari brodom Dubrovnik, kao i od izdavanja poslovnih prostora u vlasništvu kompanije.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar